Van Hennie Vrienten tot Guus Meeuwis - AFGELAST

Door Heemkundekring Tilborch 23 april 2024
Lezing
16574480349
Foto: Henny Vrienten met Doe Maar in Poppodium 013 op 16-2-2013. Foto: Persbureau van Eijndhoven / collectie RAT.

WEGENS ZIEKTE VAN DE SPREKER IS DEZE LEZING AFGELAST

Van MAM en Hennie Vrienten tot Krezip Guus Meeuwis. En van Noorderligt tot 013 Poppodium. Op 16 mei staat de Tilburgse popmuziek centraal bij Heemkundekring Tilborch. Paul Geerts geeft dan een lezing over de Tilburgse muziekscene vanaf de jaren zestig tot heden. Let’s rock!

Naast bovenstaande bekende namen bracht de Tilburgse popscene nog veel meer aansprekende namen voort. Bands als Green Lizard en de Travoltas veroverden Nederland vanuit het Tilburgse. Onder de rook van Poppodium 013 en de Rockacademie opereren honderden, misschien wel duizenden muzikanten. Niet voor niets wordt Tilburg ook wel het Liverpool van Nederland genoemd. De arbeidersmentaliteit, in combinatie met het muzikale klimaat, leverden vele enthousiaste bands en zangers op. Zij werden bekend in de regio en soms ver daar buiten.

Op de kaart?
Tijdens de lezing gaat Paul in op de geschiedenis van de popmuziek in Tilburg. Het eerste deel gaat over de periode 1960-1990. Het tweede deel bestrijkt de periode van 1990 tot nu. Artiesten als MAM, Krezip, Hennie Vrienten en Guus Meeuwis zullen de revue passeren. Maar Paul geeft ook aandacht aan de alternatieve scene, waarin theaters als Noorderligt en Poppodium 013 een rol spelen. Daarnaast komen genres als hiphop en dance voorbij. Om af te sluiten met de vraag: Staat Tilburg landelijk gezien eigenlijk wel op de kaart?
 
Paul Geerts
Is docent communicatie aan Fontys Hogescholen. Daarnaast is hij journalist, communicatieadviseur, talkshowhost en podcaster. Samen met journalist Hans Rube schreef hij het boek ‘Popmuziek in Tilburg, 1960-2010’.

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 16 mei 2024 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) Einde: 22.00 uur Niet leden betalen € 5,- entree. Koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg