Tilburgse herdenking slavernijverleden

Door Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg 27 juni 2019
Herdenking
Voorlopig Monument Slavernij
Foto: Voorlopig monument afschaffing slavernij in Curaçao (foto 1964, Caribisch Erfgoed/Stadsmuseum Tilburg)

Op maandag 1 juli 2019 vindt, in het Vrijheidspark (Koningsplein 80) in Tilburg, wederom de officiële Tilburgse herdenking plaats van de Nederlandse afschaffing van de Trans-Atlantische slavernij. Tijdens deze tweede editie wordt herdacht dat het 156 jaar geleden is dat de slavernij formeel ten einde kwam in Suriname en op de toenmalige Nederlandse Antillen.

Burgemeester legt krans
De herdenking begint om 19.25 uur. Inloop is vanaf 19.00. Einde zal zijn rond 20.30 uur zijn, waarna er een korte receptie zal plaatsvinden in het Factorium. De burgemeester van Tilburg, de heer Theo Weterings, benadrukt het belang voor deze herdenking door zijn aanwezigheid. Daarbij zal hij spreken namens het Tilburgse gemeentebestuur en tevens een krans leggen. De overige sprekers zullen plaatsvervangend Gevolmachtigde Minister van Curaçao mevrouw Eunice Eisden en cabaretier Steven Brunswijk zijn. De gehele herdenking zal worden begeleid door Dave Ensberg-Kleijkers, die zal optreden als ceremoniemeester.


Herdenking om Tilburgers te verbinden

Anno 2019 staat de Nederlandse en daarmee ook de Tilburgse multiculturele samenleving voor grote uitdagingen. Zo komt er nu nog steeds racisme en discriminatie voor. De grootste uitdaging is als Tilburgers te leren respect en waardering te hebben voor de culturele diversiteit van de medemens. Tilburgers wonen, leven en werken samen in deze mooie stad, maar dat gaat niet altijd vanzelf. Daarvoor is meer wederzijds begrip en kennis van elkaars achtergrond nodig. Dat vormt de basis voor een sterke, saamhorige en solidaire samenleving die is opgebouwd vanuit gedeelde menselijke waarden met oog op een gemeenschappelijke toekomst van de huidige en toekomstige generaties Tilburgers. Een samenleving vanuit verbinding. De herdenking van de afschaffing van de slavernij draagt hieraan bij.

Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg i.o. 
De herdenking wordt georganiseerd door een aantal maatschappelijk betrokken Tilburgers die hun initiatief verankeren met de oprichting van de stichting ‘Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg’. Deze stichting organiseert jaarlijks deze herdenking en daarnaast door het jaar heen ook diverse activiteiten, die te maken hebben met het geven van informatie over ons slavernijverleden, verdraagzaamheid en emancipatie. 

 
De herdenking wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Tilburg, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, antidiscriminatiebureau RADAR en CECN. 

Verlopen

Datum en tijden

Maandag 1 juli 2019 om 19.25 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Locatie

Vrijheidspark (Koningsplein 80) in Tilburg

Geplaatst door

Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg