Terug naar schijnvliegveld De Kiek

Door Heemkundekring Tilborch 29 maart 2019
Lezing
2019 04 Regte Heide Archeologie
Foto: Vier Duitse nepvliegtuigen aan de rand van het bos bij schijnvliegveld 'De Kiek' (collectie mw. E. Voskens-van Nunen, Ze

Op donderdag 11 april neemt archeoloog Jan Roymans u tijdens een lezing mee op een digitale wandeling. De tocht voert over eeuwenoude wegen, langs grafheuvels, prehistorische akkers, loopgraven, steenbakkerijen en bomkraters. Om te eindigen bij de ‘start- en landingsbanen’ van schijnvliegveld de Kiek met zijn geparkeerde vliegtuigen. Van hout welteverstaan.

De eeuwenlange aanwezigheid van de mens heeft zijn sporen nagelaten in het landschap. Een aantal daarvan laat zich lezen door kleine hoogteverschillen. Aan de hand van zeer gedetailleerde hoogtemetingen die genomen zijn vanuit een vliegtuig, worden deze zichtbaar. Onmiskenbaar is hierin de menselijke hand te herkennen, zelfs op plekken waar de plaatselijke flora de oude sporen maskeert.

Zo blijkt het landschap van de  Regte- en Brakelsche Heide en bosgebied de Kiek een rijkelijk gevulde cultuurhistorische koektrommel vol verhalen. Het natuurgebied kent een rijke (bewonings)geschiedenis. De oudste sporen daarvan dateren uit de Steentijd, toen de mens zich voornamelijk voedde door jacht, visvangst en het verzamelen van voedsel. De vele grafheuvels die het gebied rijk is, getuigen van de aanwezigheid van prehistorische boeren. Maar ook militairen hebben hun sporen in het landschap achtergelaten.

Over de spreker
Jan Roymans is archeoloog en werkt bij RAAP Archeologisch Adviesbureau. Tijdens een eerdere lezing bracht hij op de voor hem kenmerkende wijze een gigantische legerkamp van Koning Willem I tot leven. Jan gelooft in de kracht van het visuele en de verreikende mogelijkheden van de moderne AN2-techniek om archeologie naar een hoger niveau te tillen.

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 11 april 2019 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20:00 uur Einde: (circa) 22:00 uur Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat).

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg