Symposium Heldinnen van het Tilburgs verzet

Door Regionaal Archief Tilburg 16 oktober 2019
Symposium
Foto Blanche En Louise Pirottin  Collectie Regionaal Archief Tilburg 1
Foto: De zussen Blanche en Louise Pirottin (foto collectie Regionaal Archief Tilburg, fotograaf onbekend)

Op 27 november 2019 is er in Regionaal Archief Tilburg een symposium over de rol van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in Tilburg. Denk je aan een moedige vrouw uit de oorlog, dan komt al snel de naam van Coba Pulskens naar boven. De onderzoeksgroep toont tijdens het symposium aan dat andere vrouwen een veel prominentere rol in het Tilburgse verzet speelden. Het symposium vindt plaats op woensdag 27 november in Regionaal Archief Tilburg.

In oktober 2018 startte de onderzoeksgroep 'Vrouwen in het verzet'. Deze groep is een spin-off van een eerder project dat Regionaal Archief Tilburg samen met dr. Liesbeth Hoeven van het Tilburg Cobbenhagen Center (TCC, TilburgUniversity) organiseerde. In dit project uit 2017 werd onderzoek gedaan naar de 22 studenten van de Katholieke Economische Hogeschool Tilburg die gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Vrouwen speelden in dit onderzoek slechts een rol in de marge. Gedurende het project kwamen verschillende vragen naar boven: Waar zijn de vrouwen in het verhaal? Hoe komt het dat onze kennis van verzetsvrouwen zich beperkt tot enkelen? Redenen te over om dit uit te zoeken. Een nieuwe projectgroep werd gevormd en de onderzoekers gingen aan de slag.  

De projectgroep ‘Vrouwen in verzet’ bestaat uit zes enthousiaste leden. Hun onderzoek richt zich op het in kaart brengen van de vrouwen in het Tilburgse verzet. Tot nu toe was er weinig bekend over vrouwen in het verzet in deze regio, maar ze waren er wel degelijk! Er moesten toch meer vrouwen betrokken zijn dan Coba Pulskens (het Tilburgse symbool van de strijd tegen de Duitse bezetter) en de zussen Van Harssel? Gedurende het onderzoek zijn veel nieuwe feiten en namen aan het licht gekomen, wat het onderzoek ontzettend boeiend en steeds uitgebreider maakt. 

Er werd onderzoek gedaan in de bronnen van Regionaal Archief Tilburg en het NIOD. Interessant archiefmateriaal kwam naar boven, zoals brieven, dagboeken en interviews (op cassettebandjes) uit de jaren tachtig. De groep kwam al snel met een namenlijst van bijna zestig namen van Tilburgse verzetsvrouwen. Van circa dertig van hen was het mogelijk een biografische studie te maken. Van vele vrouwen werd het duidelijk in welke verzetsgroepen zij participeerden en op welke manieren zij verzet pleegden.  

Tijdens het symposium op 27 november horen we over de moedige daden van een aantal van deze vrouwen. Ook wordt het boek ‘Haar verhaal. Het verzet van Tilburgse vrouwen in de Tweede Wereldoorlog’ gepresenteerd. De levensbeschrijvingen (lemma’s) van de vrouwen worden ook gepubliceerd in de Wiki Midden-Brabant. De gemeente Tilburg heeft aangegeven meer vrouwen een straatnaam te willen geven (vrouwen zijn dramatisch slecht vertegenwoordigd in de straatnaamgeving van Tilburg). De onderzoeksgroep heeft hierop ingespeeld door een zeventiental namen en korte levensbeschrijvingen van Tilburgse verzetsvrouwen in te dienen bij de straatnaamcommissie.  

De organisatoren van het symposium, Regionaal Archief Tilburg en Tilburg Cobbenhagen Center ( TilburgUniversity) verwachten hiermee een vollediger beeld te geven van de rol van vrouwen in het verzet. Naast Coba Pulskens praten we straks met net zoveel trots over de zussen Van Harssel, Net en Miet Schijns, Paula Mandos en Blanche en Louise Pirottin, om er maar een paar te noemen. 

Deelnemen aan het symposium kan door aanmelding per mail aan info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Heldinnen van Tilburg. Het symposium is op 27 november van 13.00 tot 17.00 uur in Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg. Meer informatie is te vinden op www.regionaalarchieftilburg.nl

Verlopen

Datum en tijden

Woensdag 27 november van 13.00 tot 17.00 uur

Locatie

Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg

Meer informatie

per mail: info@regionaalacrhieftilburg.nl

Geplaatst door

Regionaal Archief Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg