Spoorzone

Door Stichting Marketing Tilburg 30 november 2017
Wandeling
Merk Tilburg Download 5610
Foto: Merk Tilburg

In 1863 werd de spoorlijn tussen Breda en Tilburg voltooid en daarna doorgetrokken richting Den Bosch en Eindhoven. Vanwege de strategische ligging van Tilburg werd vanaf 1868 ten noorden van het spoor de Centrale Werkplaats van de Staatsspoorwegen gerealiseerd. Aanvankelijk werden hier goederenwagons, personenrijtuigen en locomotieven hersteld en D’n Atteljee was uiteindelijk een kilometer lang en tweehonderd meter breed. Met 400 personeelsleden was het ooit de grootste werkgever in de stad.

Vanaf 1932 werden enkel nog locomotieven gerepareerd en het aantal werknemers liep drastisch terug. Moderne inzichten bepaalden dat D’n Atteljee hier niet meer paste. In 2012, na bijna 150 jaar, verhuisde het revisiebedrijf naar industrieterrein Loven. Al eerder werden plannen voor herinrichting van het gebied gelanceerd en meermalen bijgesteld. Naast nieuwbouw was hergebruik van werkplaatsgebouwen met een historische waarde hét hoofdthema. Zoals de Polygonale hal, waar locomotieven middels een draaischijf in de gewenste richting werden geplaatst. Na een renovatie heeft dit halfronde gebouw een horecabestemming.

De voormalige houtloods, het oudst bewaarde pand van de werkplaats, doet dienst als restaurant, vergezeld van een oude Belgische treinwagon. Het meest beeldbepalende bouwwerk in de Spoorzone is de Locomotiefhal. Na een grondige verbouwing komen hier de bibliotheek (van het Koningsplein) en twee kunst- en cultuurorganisaties. Andere locaties herbergen uitgaansgelegenheden, innovatieve werkplekken en eigentijdse ondernemingen. In het oostelijke deel van de Spoorzone is al vele jaren cultuurfabriek Hall of Fame gevestigd, met aangrenzend een van de grootste overdekte skateparken van Nederland. De Spoorzone wordt gemarkeerd door de Koepelhal annex de voormalige Wagenmakerij. Dit is een unieke locatie voor de meest uiteenlopende evenementen. Al met al een fraai toonbeeld van hoe industrieel erfgoed een toekomst heeft voor een hedendaagse en dynamische beleving.

doorlopend

Datum en tijden

Dit is een doorlopend evenement

Locatie

Geplaatst door

Stichting Marketing Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg