Soiree Intime bij 50e sterfdag van Anthony Kok

Door De Stijl @ Tilburg 22 oktober 2019
Lezing
Knipsel
Foto: Lino van Anthony Kok door Ivo van Leeuwen

Op 29 oktober a.s. vindt de zevende soiree intime plaats georganiseerd door De Stijl@Tilburg in de LocHal in de Tilburgse spoorzone. Aanleiding is de 50ste sterfdag van Tilburgs meest prominente spoorzoon Antony Kok. Kok was medeoprichter van De Stijl, boezemvriend van Theo van Doesburg, mecenas, pianist en schrijver van klankgedichten en vele aforismen.

Eén daarvan: ‘de wereld van heden raast door in dada’s voetspoor’ zal naar verwachting in 2020/21 op de luifel van gebouw 79 gerealiseerd worden als lichtend baken voor Tilburg en blijvende herinnering aan De Stijl.

Stijlkenner Carel Blotkamp, emeritus hoogleraar moderne kunst aan de VU en kunstenaar, zal in een lezing ‘De Stijl en Dada’ ingaan op de achtergronden van deze vernieuwende kunstbeweging. Nadien is er een speciaal voor deze avond samengesteld concert ter ere van Kok door Dichters Dansen Niet. Met teksten van de Tilburgse stijlvader en muziek gebaseerd de smaak van destijds.
Dichter Serge van Duijnhoven en pianist Edwin Berg vormen al vele jaren de kern van dit spraakmakende literaire gezelschap.


In 2017 was het exact 100 jaar geleden dat De Stijl, de internationaal zeer invloedrijke beweging en het tijdschrift werden opgericht. Niet veel mensen weten dat de incubatietijd van de Stijlbeweging in Tilburg ligt: hier ontmoette Theo van Doesburg, vanwege de Eerste Wereldoorlog gelegerd in de directe nabijheid van Tilburg, Antony Kok. Samen met hem en anderen broedde Van Doesburg te Tilburg zijn plannen uit voor een nieuwe wereld die door middel van de kunsten gestalte moest krijgen. In 1917 werd het tijdschrift De Stijl in
Leiden officieel opgericht.

Praktische informtie: 
Dinsdag 29 oktober 19:30 – 22:00 uur; toegang gratis. Reserveren is wenselijk via ingrid@destijltilburg.nl.
Locatie: LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

Verlopen

Datum en tijden

Dinsdag 29 oktober 19:30 – 22:00 uur; toegang gratis

Locatie

LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

Meer informatie

per mail: ingrid@destijltilburg.nl

Geplaatst door

De Stijl @ Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg