Slag bij Waterloo: om de Toekomst van Europa

Door Heemkundekring Tilborch 25 juni 2018
Lezing
2018 09 Slag Bij Waterloo Belgium 1632048 1920

Op donderdag 20 september geeft Jan Pieter Six een presentatie over de Slag bij Waterloo. Dit kolossale militaire treffen vond meer dan 200 jaar geleden plaats en bepaalde in belangrijke mate de toekomst van Europa. Deze laatste klassieke veldslag uit de historie spreekt daarom nog altijd tot de verbeelding.

De strijd werd uitgevochten op het toenmalige grondgebied van het kersverse Nederlandse koninkrijk. Uiteindelijk verloor Napoleon Bonaparte de strijd van de coalitie van Britse, Nederlandse en Hannoverse eenheden. Maar het scheelde maar heel weinig of de rollen waren omgedraaid. Jan Pieter Six schetst tot in detail waardoor dat kwam. Soms door een strategische keuze, maar veel vaker leidde (het gebrek aan) communicatie tot een drastische wending van de strijd. 


Reconstructie
De presentatie gaat over de aanleiding, het treffen en de gevolgen van de Slag bij Waterloo. Tal van fraaie afbeeldingen ondersteunen deze reconstructie. Het zal gaan over de Franse Revolutie, de hoofdrolspelers (Napoleon, Wellington en Blücher) en de strategie bij de Franse Invasie van 1815. Vervolgens leiden de voorbereidende veldslagen bij Ligny en Quatre Bras tot het finale treffen. Als laatste zal de cruciale rol van de Nederlandse troepen en de politieke betekenis van dit gebeuren belicht worden.


Over de spreker
Jan Pieter Six (1948) is jurist en werkte jarenlang in de verzekeringswereld, onder andere bij Interpolis in Tilburg. Sinds 2010 is hij adviseur in duurzaamheid voor bedrijven. De Slag bij Waterloo heeft hem altijd gefascineerd. Een gevoel dat hij tijdens de lezing probeert over te brengen op zijn publiek.

Verlopen

Datum en tijden

Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20:00uur Einde: (circa) 22:00uur Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg