Open Monumentendag zaterdag 9 en zondag 10 september 2023

Door Werkgroep Open Monumentendag 24 augustus 2023
Evenement
Knipsel
Foto: Eén van de open monumenten tijdens Open Monumentendag 2023

Elk jaar bepaalt The European Heritage Days het Europa brede thema voor erfgoeddagen. Dit thema is dit jaar ‘living heritage’. Naar het Nederlands vertaald letterlijk ‘levend erfgoed’, al is ‘immaterieel erfgoed’ een meer gangbare term. Open Monumentendag in Nederland heeft dit jaar als thema: ‘Levend Erfgoed; Als monumenten konden praten’.

Immaterieel erfgoed omvat vijf domeinen: 1. Festiviteiten, rituelen en sociale praktijken; 2. Uitvoerende kunsten; 3. Spreken, zingen en vertellen; 4. Traditioneel vakmanschap en ambachten; 5 kennis en gebruiken rond natuur en universum.

Dit immaterieel erfgoed komt voor een groot deel ook tot uiting in de activiteiten die in of rondom de opengestelde monumenten (het materieel erfgoed) binnen de gemeente Tilburg worden georganiseerd.

De opengestelde monumenten en activiteiten zijn in Tilburg geconcentreerd in drie gebieden: Binnenstad, Museumkwartier en Tilburg-Noord. Er is speciale aandacht voor het Wilhelminapark dat op 12 september 125 jaar bestaat en voor de Mariakerk op De Schans die 150 jaar geleden werd ingewijd.
In Berkel-Enschot zijn Koningsoord en Museum Onder D’n Hooizolder opengesteld, in Biezenmortel Landpark Assisië en in Udenhout Erfgoedcentrum ’ t Schoor, het daar tegenover gelegen voormalig raadhuis en een notariskantoor.


Bekijk het uitgebreide programma
(PDF met openingstijden en historische achtergrond van de 31 locaties)

Verlopen

Datum en tijden

zaterdag 9 en zondag 10 september 2023, van 11.00 tot 17.00 uur

Locatie

Diverse locaties in Berkel-Enschot, Udenhout, Biezenmortel en Tilburg

Geplaatst door

Werkgroep Open Monumentendag

Zoeken op Erfgoed Tilburg