Op zoek naar verloren levens - Namen en Nummers

Door Verhalis 7 mei 2021
Workshop
Arnoud Jan Workshop Namen En Nummers
Foto: Arnoud-Jan Bijsterveld doorzoekt een oud dagboek op zoek naar Bertram Polak, één van de Tilburgse slachtoffers.

Op 3 september herdenken we 140 Tilburgse Holocaust slachtoffers met een tijdelijk monument in het Spoorpark in Tilburg. Je kunt meewerken aan het monument door iemand te adopteren, door een naam te kiezen en voor hem of haar een naambordje te maken op een houten plankje. Je kunt ook op zoek gaan naar wie die persoon was, om je zo nog meer te verbinden met één van die verloren levens. Volg de online workshop op 19 mei vanaf 19.30 uur via Zoom.

In de workshop ‘Op zoek naar verloren levens’ hoor je de ervaringen van de historici prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld en Frank van Doorn MA. Beiden zijn intensief bezig met een zoektocht naar de levensgeschiedenissen van Holocaustslachtoffers. Ze geven je handvatten en tips om te zoeken in online archieven en in papieren archieven.

Na afloop van de workshop heb je een duidelijk beeld hoe je je zoektocht kunt aanpakken. Je zult zien hoe de persoon die je geadopteerd hebt, steeds menselijker wordt doordat je zijn of haar levensverhaal aan het licht brengt. Je kunt ook ervaringen uitwisselen met andere deelnemers en misschien daardoor weer een stapje verder komen. Je ervaringen en de verhalen die je gevonden hebt, kun je bewaren op een online herdenkingspagina. Hierop kun je ook foto’s plaatsen.

We raden je aan om al een naam te kiezen voordat je aan de workshop meedoet en hier ook alvast online wat informatie over op te zoeken. Je kunt een naam kiezen op www.namenennummers.nl

De workshop wordt georganiseerd door stichting Verhalis in samenwerking met de Erfgoed Brabant Academie.

Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld is hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University. Hij deed onderzoek naar de familie Polak, die tot 1941woonde in het huis in de Prof. Dondersstraat waar hij nu in woont. Het bleek een dramatisch verhaal over vluchten en verraad maar ook van een familie die elkaar weer terugvond door de zoektocht van Arnoud-Jan. Over zijn zoektocht schreef hij een boek: Ons huis. Op zoek naar een Joodse familie uit Tilburg

Frank van Doorn MA doet als buitenpromovendus bij de leerstoel Cultuur in Brabant en als medewerker van Erfgoed Brabant onderzoek naar de Joden in Noord-Brabant in de periode 1930-1945 en hun overlevingskansen tijdens de Jodenvervolging.


Aanmelden:
Online Workshop: Op zoek naar verloren levens
woensdag 19 mei, 19.30 uur – 21.00 uur
Deelname is gratis. Aanmelden vóór 17 mei bij info@verhalis.nl

Verlopen

Datum en tijden

19 mei, 19.30 uur - 21.00 uur via Zoom

Locatie

Online via Zoom. De deelname-link ontvang je na aanmelding.

Meer informatie

Aanmelden vóór 17 mei bij info@verhalis.nl

Geplaatst door

Verhalis

Zoeken op Erfgoed Tilburg