Museumweekend in het teken van de nazaten van M.J.H. Kessels

Door Kessels Muziek 6 april 2018
Tentoonstelling
Kessels
Foto: Muziekinstrumentenfabriek Kessels in 1915

Dit jaar besteden wij speciaal aandacht aan vele Tilburgse (familie) bedrijven die ontstonden, nadat de roemruchte fabriek van Mathieu Kessels de deuren moest sluiten. Dat was kort voor de Tweede Wereldoorlog vanwege financiële problemen en het overlijden (in 1932) van oprichter Mathieu Kessels.

Enkele families die de traditie van Tilburg als muziek(-instrumenten)-stad voortzetten waren onder meer de families Peeters, Passier, Pfeiffer, Rossmeisl, Birker en de vioolbouwer Van Gorp. Maak tijdens Museumweekend kennis met deze families  en bekijk de zeldzame instrumenten en gereedschappen die wij van de meeste van deze families in onze collectie hebben.

Op zaterdagmiddag 14 april kunt u onder meer een optreden bijwonen van het Kessels Saxofoonkwartet o.l.v. Lauran Van de Sanden op hun antieke Kessels saxofoons van rond 1900.  Daarnaast zullen ook andere ensembles van zich laten horen en kunt u genieten van live muziek van de prachtige Kessels vleugel of gerestaureerde Kessels Pianola uit 1908.
Op zondagmiddag 15 april kunt u de presentatie bijwonen van Roger Rossmeisl over drie generaties Rossmeisl in Tilburg.

Kruis van de Tilburgse H. Hartkerk (Noordhoekkerk)
Het lukte het Kesselsmuseum om afgelopen jaar de hand te leggen op het twee meter hoge smeedijzeren torenkruis van de in 1975 gesloopte Noordhoekkerk. Zo bleef dat kruis behoed voor de smeltoven.  In de Tilburgse Noordhoekkerk werd in 1900 Marietje Kessels op brute wijze om het leven gebracht.  Veel bezoekers van Kessels noemen de instrumentenfabriek in één adem met dit trieste stukje Tilburgse geschiedenis.  

U kunt het Kesselsmuseum eenvoudig bereiken via de hoofdingang van het TextielMuseum aan de Goirkestraat 96 in Tilburg. Of via de achteringang van het TextielMuseum aan de Bisschop Bekkerslaan, waar u uw auto ook makkelijker kunt parkeren.  Er is in het museum een lift beschikbaar.

Bestuur en vrijwilligers van Kesselsmuseum  nodigen u van harte uit tijdens het weekend van 14 –en 15 april.

Verlopen

Datum en tijden

14 en 15 april van 12.00 tot 17.00 uur

Locatie

U kunt het Kesselsmuseum eenvoudig bereiken via de hoofdingang van het Textielmuseum aan de Goirkestraat in Tilburg. Of via de achteringang van het Textielmuseum aan de Bisschop Bekkerslaan, waar u uw auto ook makkelijker kunt parkeren.

Geplaatst door

Kessels Muziek

Zoeken op Erfgoed Tilburg