Mijn rooie roomse oma

Door Heemkundekring Tilborch 15 juli 2019
Lezing
Mijn Rooie Roomse Oma

Op 19 september geeft Ineke van Pelt een lezing over haar boek ‘Mijn rooie roomse oma’. Het verhaal schetst de situatie van een vrouw die, wonend in het overwegend katholieke zuiden van ons land, niet alleen katholiek was maar ook socialistisch. Een complexe situatie waarin je later niet minder dan de hel wachtte.

Het boek is niet alleen de geschiedenis van een katholieke vrouw die meemaakte dat het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd, het schetst ook een beeld van de tijd dat armoede in Nederland eerder regel dan uitzondering was en er keurig binnen de door mannen geschetste lijntjes werd gekleurd. De vrouw wist haar plaats, die was goed en moest vooral ook zo blijven. 

In het boek vraagt Ineke zich onder andere af hoe het kwam dat haar oma, een vrouw met ambities en een eigen mening, zich tevreden stelde met haar rol als vrouw thuis, tussen de kinderen en stoffer en blik. En waarom zoveel vrouwen aan het begin van de vorige eeuw als een kudde schapen daarin meegingen. Zij neemt de lezer mee naar de tijd van huisje-boompje-beestje, die van vóór het feminisme. Maar ook een tijd waarin behoefte was aan stabiliteit, veiligheid en huiselijkheid.  

Over de spreekster
Ineke van Pelt (Tilburg, 1953) studeerde filosofie aan de Universiteit van Tilburg. In 2010 debuteerde zij als schrijfster met het non-fictie boek ‘Denkend aan Anna-Lisa’. Daarna volgden nog vijf boeken, ‘Mijn rooie, roomse oma’ is haar zevende. Eind 2019 verschijnt haar achtste boek: Jan. Buiten het schrijven houdt zij zich bezig met het geven van filosofiecursussen. (www.inekevanpelt.nl)

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 19 september 2019 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20:00 uur Einde: (circa) 22:00 uur Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat).

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg