Lodewijk Napoleon in Tilburg

Door Heemkundekring Tilborch 6 april 2021
Lezing
Thumbnail Oude Markt
Foto: Niet alleen op de Oude Markt, maar in de hele stad zal op 18 april de Tilburg-vlag wapperen. (montage: Job van Etten)

Op 18 april is het feest! Dan viert Tilburg zijn verjaardag. In de aanloop naar deze nieuwe Tilburgse feestdag gaf Hans van den Eeden op speciaal verzoek van Heemkundekring Tilborch een lezing over het bezoek van Lodewijk Napoleon aan Tilburg in 1809. Tijdens dit bezoek, dat een onderdeel was van zijn reis door Brabant, verleende hij het dorp Tilburg stadsrechten. De lezing is online te bekijken.

Nadat Napoleon Bonaparte in Frankrijk aan de macht is gekomen, bezetten Franse legers het huidige Nederland en België. Hun komst wordt na vele jaren van Hollandse stadhouders, vooral in Brabant als een bevrijding ervaren. Lodewijk Napoleon (de jongste broer van Napoleon Bonaparte) wordt Koning van Holland. Van 13 april tot en met 17 mei 1809 onderneemt hij een inspectietocht door Brabant en Zeeland. Daarbij doet hij ook Tilburg aan.

Op 17 april 1809 wordt de koning opgewacht door de ‘Garde d’Honneur’. Op de Heuvel staan de schutterijen en gilden opgesteld. De bevolking loopt massaal uit om de eerste koning van Nederland warm te onthalen en als dank schenkt hij vijfhonderd gulden voor  de armenzorg. Tijdens zijn verblijf logeert Lodewijk Napoleon bij de textielfabrikant Martinus Van Dooren. Een dag later maakt hij bekend dat hij het dorp Tilburg stadsrechten zal verlenen. Zijn gastheer wordt de allereerste burgemeester van onze stad.

Hans van den Eeden
Tijdens de lezing gaat Hans ook in op de rol van Lodewijk Napoleons opvolgers: de koningen Willem I en Willem II. Hij belicht hun rol in de Brabantse en Tilburgse geschiedenis. De lezing is online te bekijken.

Hans van Eeden is journalist en publiceerde verschillende historische werken, waaronder boeken over Heusden en de Tilburgse vakbondsman Willem Passtoors. In zijn boek ‘Leve de Koning, Lodewijk Napoleon op reis door Brabant en Zeeland’, beschrijft Hans de volledige reis van deze illustere koning der Nederlanden. Dit boek is te koop via Bol.com (ISBN: 9789078108030).

Bekijk de online lezing in twee delen:

Deel 1 en Deel 2

Deze activiteit is één van de vele die op 18 april worden aangeboden tijdens de verjaardag van Tilburg. Tilburg ontving op 18 april 1809 stadrechten van koning Lodewijk Napoleon. We vieren dat met de hele stad. Vier mee en hang die dag de Tilburgse vlag uit! Bekijk alle activiteiten
Verlopen

Datum en tijden

Kijk wanneer jij dat wilt! Voor koffie of thee moet je deze keer zelf zorgen.

Locatie

online

Meer informatie

Deze registratie wordt u gratis aangeboden door Heemkundekring Tilborch.

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg