AFGELAST - Lezingen- en documentaire-cyclus van AntiRacismeGroep Tilburg

Door AntiRacismeGroep Tilburg 28 januari 2020
Lezing
Nikki Sterkenburg
Foto: Nikki Sterkenburg, zij geeft op 22 maart een lezing over radicaal- en extreem rechts in Nederland

Samen met de AntiRacismeGroep Tilburg en TAS organiseert het TijdLab/LocHal een serie bijeenkomsten als onderdeel van het programma ‘Tilburg 75 jaar vrij! / Wat is vrijheid’’. Het bestaat uit vier lezingen, twee documentaires en een film over uiteenlopende thema's die allemaal te maken hebben met de vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

LET OP: VANWEGE DE MAATREGELEN IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS ZIJN EEN AANTAL LEZINGEN IN DEZE SERIE AFGELAST.

Herdenken is ook een belofte om het nooit meer zo ver te laten komen

In 1945 -na vijf jaar oorlog- was Nederland eindelijk onder het juk van nazi-terreur uitgekomen. Veel mensen, die niet voldeden aan de kenmerken van het superieure Arische ras of die kritiek hadden op het naziregime zijn in oorlogstijd opgepakt, afgevoerd en gedood in concentratiekampen. Niet alleen Joden, maar o.a. ook Sinti/Roma, homoseksuelen, politieke gevangenen, Jehova’s getuigen, psychiatrische patiënten en gehandicapten zijn opzettelijk vermoord.

In de kampen kregen de gevangenen merktekens in de vorm van driehoeken op hun kleding: een rode voor de politieke gevangenen, een roze voor de homoseksuelen, een bruine voor de Roma/Sinti, een paarse voor Jehova’s Getuigen en een dubbele gele driehoek voor de Joden.

Van 22 maart t/m 1 mei organiseert de AntiRacismeGroep Tilburg in samenwerking met het TijdLab een lezingen- en documentaire-cyclus waarin deze verschillende groepen (waarvan een aantal nogal onderbelicht is) aan bod komen.

Hebben we ons in de 75 jaar na de bevrijding ontdaan van antisemitisme, vreemdelingenhaat, vooroordelen, het aanwijzen van zondebokken? Respecteren we elkaars geloof, politieke overtuiging, seksuele voorkeur, afkomst en meningen? Laten we een les leren uit onze geschiedenis en het nooit meer zo ver laten komen.

Lees meer over de afzonderlijke lezingen op de website van Stadsmuseum Tilburg. Daar lees je ook welke lezingen zijn afgelast vanwege het coronavirus.

Deze activiteiten zijn onderdeel van het programma ‘Tilburg 75 jaar vrij! / Wat is vrijheid’’, georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) in samenwerking met AntiRacismeGroep Tilburg en TAS.

Verlopen

Datum en tijden

Vier lezingen, twee documentaires en een film op diverse data

Locatie

TijdLab in de LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000 Tilburg

Geplaatst door

AntiRacismeGroep Tilburg
TAS

Zoeken op Erfgoed Tilburg