Lezing ‘What’s in a Name? Naamgeving in de slavernijgeschiedenis van Tilburg’

Door Peerke Donders Paviljoen 8 november 2022
Lezing
P22028 Pee Social Slavernij
Foto: Expositie over slavernij in Peerke Donders Paviljoen

​De tentoonstelling over slavernij in het Peerke Donders Paviljoen is een groot succes. Het wordt gewaardeerd als een onderwerp van grote maatschappelijke importantie. Naar goed gebruik organiseert het Peerke Donders Paviljoen in het kader van tentoonstellingen lezingen en culturele bijeenkomsten over het onderwerp, zo ook bij het thema slavernij. Op zondag 20 november staat een themamiddag ‘What’s in a Name? Naamgeving in de slavernijgeschiedenis van Tilburg’ op het programma.

Het bijzondere aan de tentoonstelling over slavernij is dat het verhaal als het ware wordt verteld door een aantal Tilburgse, of aan Tilburg gerelateerde families. Juist daardoor is het mogelijk het zeer diepgravende verhaal van slavernij inzichtelijk te maken. Deze families brengen het onderwerp heel erg dichtbij.

Het gaat hierbij in de eerste plaats om de familie Tilburg. Deze familie woont tegenwoordig in Suriname en Nederland. De voorouders kregen de familienaam Tilburg toen ze in 1863 vrije mensen werden. Datzelfde gebeurde met de familie Udenhout. 

Een andere familienaam in relatie tot Tilburg is Bles. Deze Tilburgse familie bezat tweehonderd tot slaaf gemaakten. In Tilburg is een straatnaam naar deze familie genoemd.
Dan was er Johannes Pauli. Deze zeer bijzondere man kwam als slaafgemaakte naar Nederland, werd hier een vrij man en werd vervolgens vanuit Tilburg veldwachter in achtereenvolgens Moergestel en Hilvarenbeek.

Deze historische namen worden toegelicht op deze themamiddag. Kenners van de geschiedenis van deze families (heemkundige en journalist Ton de Jong en schrijver Paul Spapens) geven lezingen over hun verhaal. Het wordt een bijzondere kennismaking met het slavernijverleden in relatie tot Tilburg en omgeving.         

Praktische informatie:

Lezing ‘What’s in a Name? Naamgeving in de slavernijgeschiedenis van Tilburg’ 
In Peerke Donders Paviljoen, Peerke Donders Park 3 in Tilburg Noord
Op zondag 20 november, inloop vanaf 13.00 uur, start lezing om 14.00 uur
Entree is gratis

Verlopen

Datum en tijden

Zondag 20 november, inloop 13.00 uur, start lezing om 14.00 uur

Locatie

Peerke Donders Paviljoen, Peerke Donders Park 3 in Tilburg Noord

Geplaatst door

Peerke Donders Paviljoen

Zoeken op Erfgoed Tilburg