Lezing Paul Spapens over bevrijding van Tilburg

Door Peerke Donders Paviljoen 14 november 2019
Lezing
Peerke Donders Expositie Opening Laatste Getuigen 26 Oktober 2019 112
Foto: Alle dertien ‘Laatste Getuigen’ samen op de foto met burgemeester Theo Weterings. Foto: Hennie van Schooten.

Op zondagmiddag 24 november 2019 om 14.00 uur geeft Paul Spapens in het Peerke Donders Paviljoen een lezing over de bevrijding van Tilburg. Hij baseert zich onder meer op de schat aan nieuwe informatie die het project ‘De Laatste Getuigen’ heeft opgeleverd. Tijdens de lezing laat Paul Spapens veel foto’s zien. Een aantal foto’s is nooit eerder getoond en is dus uniek.

Paul Spapens gaf deze lezing eerder in de LocHal. Daar bestond toen zoveel belangstelling voor dat er nu een tweede gelegenheid wordt geboden aan geïnteresseerden die deze lezing hebben moeten missen.       

De lezing maakt deel uit van ‘De Laatste Getuigen’. Dit project bij Peerke Donders bestaat uit een tentoonstelling, een documentaire en een boek. Aan de basis van het totale project staat al datgene wat dertien, nu hoogbejaarde Tilburgers tijdens de bevrijding mee hebben gemaakt. Hun indrukwekkende getuigenissen vertellen als het ware het verhaal van de bevrijding van Tilburg.

Tilburg werd op 27 oktober 1944 bevrijd. 27 oktober is de geboortedag van Peerke Donders. In de periode vóór de bevrijding baden de Tilburgers tot Peerke Donders en Maria. Het feit dat Tilburg op zijn geboortedag werd bevrijd was van grote betekenis. Vanwege de sterke, historische relatie tussen de bevrijding en Peerke Donders lag het voor de hand dat het Peerke Donders Paviljoen hier aandacht aan zou besteden.

Zowel de tentoonstelling als de documentaire en het boek zijn een groot succes. Het boek is geschreven door Caroline Evers en Paul Spapens. De ‘Laatste Getuigen’ komen ook aan het woord in de door Caroline Evers en Stijn van der Loo samengestelde documentaire. Deze aangrijpende film wordt getoond aan het slot van de lezing van Paul Spapens. Uiteraard kan ook de expositie worden bezocht en is het boek te koop.                 

Verlopen

Datum en tijden

zondag 24 november 2019 om 14.00 uur

Locatie

Peerke Donders Paviljoen - Museum voor Naastenliefde
Peerke Donderspark 3
5011 XL Tilburg

Geplaatst door

Peerke Donders Paviljoen

Zoeken op Erfgoed Tilburg