Studio Herinner en Namen en Nummers - Inspiratieavonden 80 jaar Bevrijd!

Door Erfgoed Tilburg 15 november 2023
Nieuws
Marjo Dirkx
Foto: Namen en Nummers in Tilburg. Foto Marjo Dirks

Over ruim een jaar, op 26 respectievelijk 27 oktober 2024 is het 80 jaar geleden dat Udenhout en Biezenmortel alsmede Berkel-Enschot en Tilburg bevrijd werden van de Duitse bezetting. Het zou nog enkele maanden duren voordat er daadwerkelijk een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam. Dat was op 5 mei in Nederland en op 15 augustus in Nederlands-Indië in 1945. Sindsdien herdenken we de oorlogsslachtoffers en vieren we de bevrijding.

Met het vieren van 80 jaar bevrijding is er een mooie aanleiding om te herinneren, te herdenken en te vieren. Welke herinneringen hebben de oudere inwoners van onze dorpen nog? Welke verhalen van toen zijn in de wereld van vandaag nog actueel? Op welke wijze spreken we de jongere generatie aan met de verhalen van toen en welke betekenis hebben die voor hun nog jonge leven en hun toekomst? Hoe staan we met elkaar stil bij de begrippen vrijheid en vrede en wat betekent dat voor de dag van vandaag?

Vrijheidsmaaltijden, bevrijdingsfestivals, lezingen, dialogen, concerten, liederen, wereldse muziek, gedichten en spoken words, excursies, exposities, verhalen, het zijn alle uitingen en werkvormen waarmee we de oorlog herinneren, herdenken en de bevrijding en onze vrijheid vieren. Gemeente Tilburg, Art-Fact en Erfgoed Tilburg willen samen werken aan een mooi en zinvol programma voor jong en oud in de periode 26 oktober 2024 tot en met 5 mei/ 15 augustus 2025. Het liefst betrekken we ook jou en je organisatie hierbij.

Op maandag 20 november en dinsdag 21 november organiseren we een inspiratieavond. Op maandag zal de jonge beeldend kunstenaar Floor Snels ons inspireren met het concept Studio Herinner. Volgens Floor staan we als maatschappij voor een nieuwe opgave, namelijk om de Tweede Wereldoorlog te leren herdenken en herinneren zonder getuigen. Om de herinnering en het herdenken levend te houden, moeten we relevantie en urgentie in het hier en nu vinden, benoemen en beleven. Floor stelt dat we leven met de getuigenissen van de nieuwe oorlogen en conflicten in de huidige tijd. Zoals de oorlog in Oekraïne, Syrië en Gaza. Waarvan de impact ook hier in Brabant voelbaar is. 


Met Studio Herinner doet Floor onderzoek naar de betekenis van herinneringen aan (on)vrijheid voor Brabanders. Principes van ontmoeten, delen en verbinden zijn de uitgangspunten en zullen op deze maandagavond de uitgangspunten zijn van de interactieve presentatie. Samen gaan we aan de slag met de vraag: wat betekenen herinneringen aan (on)vrijheid voor jou?

Op dinsdagavond zijn de gastsprekers Carine van Vugt en Jeroen Neus, beiden van stichting Verhalis. Onder de titel ‘Namen en Nummers’ organiseren zij een aantal herdenkingen van Holocaustslachtoffers in de provincie Noord-Brabant. Dat deden zij al voor de steden Tilburg, Eindhoven en Breda met elk een eigen ritueel. Tijdens de inspiratieavond op dinsdag krijg je een kijkje achter de schermen van Verhalis en maak je kennis met een methode om een nieuwe invulling te geven aan herdenkingen.

Zoals gezegd vinden de inspiratiebijeenkomsten plaats op:

Maandag 20 november Raadhuis, Slimstraat 2, Udenhout.

Dinsdag 21 november Regionaal Archief Tilburg/ Stadsmuseum Tilburg, Kazernehof 75, Tilburg. 

Inloop vanaf 19.00 uur. Programma van 19.30 tot 21.30 uur. Afsluiting met een drankje.

Wil je aansluiten bij een van deze inspiratieavonden? Stuur dan een mail naar Petra Robben, coördinator Erfgoed Tilburg.

  

 

 

Geplaatst door

Erfgoed Tilburg
Art-Fact
Gemeente Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg