Lezing over de bevrijding van Tilburg bij Peerke Donders

Door Peerke Donders Paviljoen 10 januari 2020
Lezing
Bevrijding Tilburg Foto Henk Van Der Linden Spoorwegviadukt Bosscheweg R
Foto: Spoorwegovergang bij de Bosscheweg na de bevrijding van Tilburg

In het Peerke Donders Paviljoen geeft Henk van der Linden op zondag 19 januari een lezing over de bevrijding van Tilburg. Het verhaal van deze deskundige gaat slechts ten dele over de militaire aspecten, maar vooral over wat er in de stad gebeurde en wat de mensen overkwam. Deze inhoud sluit perfect aan bij de expositie ‘De Laatste Getuigen’ in het Peerke Donders Paviljoen. Aanvang 14.00 uur, toegang is gratis.

Henk van der Linden publiceerde onlangs het boek ‘Brabant Bevrijd’. De in 1944 in Oisterwijk geboren bedrijfseconoom en onderwijskundige ging zich na zijn pensionering verdiepen in wat hij ‘de kleine geschiedenis’ in de periode 1900-1955 noemt, dus zeg maar de geschiedenis van de gewone vrouw en man. Van zijn hand verschenen acht boeken over de Tweede Wereldoorlog.

De lezing op zondag 19 januari heeft Henk van der Linden speciaal voor de gelegenheid van ‘De Laatste Getuigen’ in het Peerke Donders Paviljoen geschreven. Hij is een beoefend verteller die de toehoorder gemakkelijk mee kan nemen in zijn verhaal. Tijdens zijn lezing vertoont hij historische foto’s over de bevrijding.

Henk van der Linden begint zijn verhaal in de jaren voor de oorlog en neemt de toehoorders mee op een lange mars vanaf de inval van de Duitsers, door de ellendige oorlogsjaren en D-Day om dan helemaal in te zoomen op de gebeurtenissen in Tilburg. Zelf zegt hij over zijn lezing: ‘Wat de Tilburgers bij de bevrijding is overkomen plaats ik in hoe het dagelijks leven er in de jaren ervoor uitzag voor de gemiddelde Tilburger en of dat na de bevrijding wezenlijk anders was.’

De tentoonstelling ‘De Laatste Getuigen’ in het Peerke Donders Paviljoen werd op 26 oktober vorig jaar door burgemeester Theo Weterings geopend. ‘De Laatste Getuigen’ is de bijdrage van Stichting Petrus Donders Tilburg aan de viering van 75 jaar bevrijding van Tilburg. De Duitsers werden immers op de geboortedag van Peerke Donders verdreven. Bezoekers van de lezing van Henk van der Linden kunnen de tentoonstelling ook bezoeken. Als onderdeel van de expositie kan de documentaire ‘De Laatste Getuigen’ worden bekeken. Ook is het gelijknamige boek over de bevrijding van Tilburg nog verkrijgbaar.

Verlopen

Datum en tijden

zondag 19 januari 2020 om 14.00 uur, toegang is gratis.

Locatie

Peerke Donders Paviljoen, Peerke Donderspark 3, 5011 XL Tilburg

Geplaatst door

Peerke Donders Paviljoen

Zoeken op Erfgoed Tilburg