Lezing 'Herders en Koningen' van Heemkundekring Tilburg

Door Heemkundekring Tilborch 11 december 2018
Lezing
Knipsel
Foto: Triptiek met de drie wijzen uit het Oosten

Op donderdag 20 december geeft Wouter Prins de lezing ‘Herders en Koningen’. Hierbij neemt hij u mee op een reis langs tal van kerstvoorstellingen in de afgelopen millennia. Hij laat u zien dat het kerstfeest meerdere invalshoeken kent en op meerdere manieren beleefd wordt. Niet alleen nu, maar ook duizenden jaren geleden al.

Wouter is conservator bij het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Over dit thema zegt hij: “Kerst is het feest van de vrede, van de eenheid en van het licht. Zowel gelovigen als niet-gelovigen voelen zich aangetrokken tot deze donkere dagen. Gezelligheid en warmte, daar draait het vooral om. Maar wie zich verdiept in de evangelies van Mattheus en Lucas, in de tradities van westerse en oosterse christenen, ervaart dat kerst eigenlijk niet uit één, maar uit twee feesten bestaat. Er is een kerst van intimiteit en beslotenheid en er is een kerst van openbaarheid. Een kerst van de herders en een kerst van de koningen.”


Volgens Wouter komt dit onderscheid niet alleen in de kerstvoorstellingen door de eeuwen heen, maar zelfs in onze kerststal thuis naar voren. Tijdens de lezing toont hij dit onderscheid aan via een serie kerstvoorstellingen, bezien door de ogen van Byzantijnse keizers, de Heilige Franciscus, Antwerpse koopvaarders en moderne kunstenaars.

Kerstmis
Aansluitend aan de lezing start de jaarlijkse kerstviering voor leden van Heemkundekring Tilborch. Zoals de laatste jaren gebruikelijk is zullen Marianne en Jan Sikkers enkele liedjes en sketches opvoeren, uiteraard geheel in kerstsfeer. Ook zijn er (op eigen kosten) hapjes en drankjes verkrijgbaar.

De lezing vindt plaats op 20 december om 20.00 uur, in Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg. Gratis voor leden van de Heemkundekring, € 4 entree voor niet-leden.

Verlopen

Datum en tijden

Donderdagavond 20 december vanaf 20.00 uur

Locatie

Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75, Tilburg

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg