Lezing ‘De Laatste Getuigen’ door Paul Spapens - VOL

3 september 2019
Lezing
Peerke Donders Expositie Boek Bevrijding Ans Van Raak Rrechtsboven Zom

In de tweede helft van 1945 werd een Tilburgse boerin opgenomen in Huize Voorburg in Vught. Ze was krankzinnig geworden nadat haar man door een Vliegende Bom om het leven was gekomen. Dit was een van de talloze grote en kleine drama’s die zich in Tilburg op en rond de bevrijding op 27 oktober 1944 afspeelden. Paul Spapens vertelt daarover tijdens zijn lezing in de LocHal.

Aan het begin van de lezing wordt een korte documentaire vertoond. Een aantal hoogbejaarde Tilburgers vertelt daarin over wat ze tijdens de bevrijding hebben meegemaakt. In deze documentaire draait alles om de herinneringen van deze dertien (het Tilburgse kengetal) Tilburgers. Zij komen aan het woord in de indrukwekkende, door Caroline Evers en Stijn van de Loo samengestelde documentaire.  Zij zijn ‘de laatste getuigen’ van de gebeurtenissen tijdens de bevrijding van Tilburg en hun verhalen staan centraal in het project ‘De Laatste Getuigen’ van de Stichting Petrus Donders Tilburg. 

Dit project omvat o.a. de expositie, ‘De Laatste Getuigen’, die van 27 oktober tot en met 5 mei 2020 in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg Noord te zien is. Het is tevens de titel van een door Caroline Evers en Paul Spapens samengesteld boek.

In zijn lezing gaat Paul Spapens daarnaast dieper in op de redenen waarom het Peerke Donders Paviljoen deze bijdrage aan 75 jaar bevrijding heeft opgezet: Bevrijdingsdag 27 oktober is tevens de geboortedag van Peerke Donders.

Praktische informatie
Je bent welkom op 12 november om 19.30 uur in de Stemmingmakerij (Bibliotheek LocHal). Inloop vanaf 19.15 uur. De toegang tot deze avond, die duurt tot ca. 21.00 uur, is gratis. De lezing is vol, aanmelden kan niet meer.


Paul Spapens is schrijver, cultuuractivist en sinds jaar en dag betrokken bij het erfgoed van Peerke Donders. In mei van dit jaar werd hij onderscheiden met de Zilveren Anjer, de hoogste cultuuronderscheiding van Nederland.

Deze avond is onderdeel van het programma ‘Tilburg bevrijd!’, georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) in samenwerking met partners van Erfgoed Tilburg. 

Verlopen

Datum en tijden

Je bent welkom op 12 november om 19.30 uur in de Stemmingmakerij (Bibliotheek LocHal). Inloop vanaf 19.15 uur.

Meer informatie

Graag vooraf aanmelden via TijdLab@bibliotheekmb.nl

Geplaatst door

Zoeken op Erfgoed Tilburg