Langs de Leij

Door Heemkundekring Tilborch 7 juni 2024
Lezing
2024 06 20 Langs De Leij Hkt240424 D752313 Def 1920X1280
Foto: De Nieuwe Leij in Moerenburg (Foto: Laurens Janus)

De Leij vertelt een verhaal van molenaars, schilders en vissers. Van verraderlijke draaikolken en verdronken zwemmers. De Leij is nostalgie en afschuw tegelijkertijd. Eeuwenlang was de loop van de Leij bepalend voor onze economie en onze identiteit. Maar wat weten we eigenlijk van onze lokale rivier? Wat heeft deze Tilburgse waterloop ons vandaag nog te vertellen?

Op donderdag 20 juni presenteren leden van Heemkundekring Tilborch het voorlopig resultaat van hun jaarproject ‘De Leij – een Tilburgse beek’. De stroom heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontstaansgeschiedenis van Tilburg. De oudste bewoners zochten immers hun heil op de hoger gelegen dekzandrug waar de verschillende Leij’en langs stroomden. Zij vormden een belangrijke drinkwater- en voedselbron voor de allereerste ‘Tilburgers’. 


De Laaj
De Leij, ofwel: de Laaj, zoals we dat in goed Tilburgs uitspreken, staat in ons collectieve geheugen gegrift. Aan de andere kant weten veel Tilburgers amper van haar bestaan. Oudere Tilburgers zwommen erin, schaatsten erop of verschalkten soms een visje. Fabrieken wasten hun wol met het Leijwater en ververijen dumpten hun afval in diezelfde Leij. 

Vanaf de bron
De projectgroep ging op zoek naar de bron(nen) van de Nieuwe Leij. Daarvoor belandden ze in België. Via Goirle trokken zij naar Tilburg, waar zij de Leij uitzwaaiden bij de grens met Oisterwijk. Ondertussen verzamelden ze verhalen, determineerden ze de vegetatie, fotografeerden er op los en ontmoetten zij mensen met mooie verhalen.

Website en wandelingen
Het voorlopig resultaat betreft een interactieve website en twee ‘belevingswandelingen’ langs de Tilburgse delen van de Leij. Bezoekers van deze avond ontvangen deze wandelroutes gratis. Laat u onderdompelen! Waarna u hopelijk concludeert dat ook bij u het Leijwater door uw ad’ren stroomt!

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 20 juni 2024 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) Einde: 22.00 uur Niet leden betalen € 5,- entree. Koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg