Kerken- en kapellenbouw na 1945

Door Heemkundekring Tilborch 2 januari 2023
Lezing
2023 01 19 Kerken En Kapellenbouw Na 1945
Foto: Het interieur van de Montfortkerk (foto: Jan van Oevelen)

Op donderdag 19 januari sluit de werkgroep ‘Kerken- en Kapellenbouw na 1945’ van Heemkundekring Tilborch hun jaarproject af met een presentatie en een quiz. Zowel leden van de heemkundekring als niet-leden zijn hierbij welkom.

Afgelopen jaar dook de werkgroep in de geschiedenis van de naoorlogse kerkenbouw. De modernisering van Rooms-katholieke kerken en kapellen na 1945 leverde interessante inzichten op ten aanzien van onder andere de vorm van een kerk, de opstelling van het altaar ten opzichte van de kerkbanken en moderne kunstuitingen in glas-in-loodramen, altaarkruizen en tabernakels. 


Theater van de pastoor
De ex- en interieuren veranderden in deze periode aanzienlijk. De soms tot de hemel reikende neogotische kerktorens maakten plaats voor laagbouw en het ‘theater van de pastoor’ transformeerde tot een maatschappelijke ruimte waarin iedereen gelijkwaardig was. Tijdens het onderzoek kwamen soms hilarische verhalen naar boven, zoals de problemen met kortsluiting bij de kerk aan de Gasthuisring, veroorzaakt door besparing op de elektriciteitsvoorziening. Noodkerken werden regelmatig in de meest vreemde gebouwen gehuisvest en er doken zelfs tekeningen op van kerken die nooit gebouwd werden. 

Quiz met prijzen
De werkgroep bestaat uit leden van Heemkundekring Tilborch. Zij zullen bij toerbeurt vertellen hoe zij het onderzoek aanpakten en welke resultaten dit opleverde. Uiteraard combineren zij de presentatie met veel afbeeldingen van zowel verdwenen als nog bestaande kerken en kapellen. Aansluitend aan de presentatie kun je meedoen aan een quiz waarbij je kans maakt op een leuke prijs.

Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Einde: (circa) 22.00 uur
Niet leden betalen € 5,- entree. Koffie is gratis.

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 19 januari 2023 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75).

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat).

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg