Het Vierde Geschenk en de toekomst van het religieus erfgoed

Door Heemkundekring Tilborch 11 december 2023
Lezing
2023 12 21 Het Vierde Geschenk En De Toekomst Van Het Religieus Erfgoed
Foto: Deze foto van het Driekoningen zingen werd ongeveer tien jaar geleden gemaakt door Adry Hoeven.

Op 21 december laat Paul Spapens zien hoe het religieus erfgoed van Tilburg een toekomst kan krijgen. De basis voor dit verhaal ligt in het succes van de Stichting Het Vierde Geschenk.

Het meeste erfgoed van Tilburg zit onder de grond. Het gaat om (prehistorische) graven, voorwerpen, boerderijen enzovoorts, die door archeologen aan het daglicht moeten worden gebracht. Het meeste zichtbare erfgoed in Tilburg is religieus erfgoed: kerken, kloosters, beelden, noem maar op. Terwijl dit erfgoed tekenend is voor Tilburg, zijn er steeds minder mensen die er zorg voor kunnen dragen omdat het verhaal niet meer bekend is.

Spapens voert het voorbeeld van Het Vierde Geschenk aan om te laten zien hoe religieus erfgoed van betekenis kan zijn in het hedendaagse Tilburg en hoe het verhaal hierover kan worden doorverteld. De traditie van het Driekoningen zingen, waarover Paul Spapens meerdere boeken heeft geschreven, is zo goed als voorbij. Maar de waarden die met deze traditie werden uitgedragen (solidariteit, delen, samen optrekken en gelijkwaardigheid) zijn universeel en van alle tijden. Daarom zijn ze goed toepasbaar in de stad, de gemeenschap die Tilburg tegenwoordig is.


Paul Spapens
is oud-journalist. Als publicist is hij gespecialiseerd in de geschiedenis van Tilburg en dan met name volkscultuur en volksgeloof. Hij is medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Het Vierde Geschenk. Deze stichting timmert in Tilburg zeer zichtbaar aan de weg met twee succesvolle initiatieven: De Tilburgse Speelgoedbank en de Tilburgse Sterrentocht (deze trekt op 6 januari voor de tweede keer door de binnenstad van Tilburg). In feite zijn de Speelgoedbank en de Sterrentocht geïnspireerd op de eeuwenoude waarden van de traditie van het Driekoningenzingen.

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 21 december 2023 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) Einde: circa 21.00 uur Niet leden betalen € 5,- entree. Koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg