Herdenking 80 jaar na Kristallnacht

Door Liberaal Joodse Gemeente 23 oktober 2018
Evenement
Fotokr 1
Foto: Brand tijdens de Kristallnacht

Dit jaar is het 80 jaar geleden, dat in Duitsland de Kristallnacht (de nacht van het gebroken glas) plaatsvond. Deze nacht vormde de opmaat voor de gruwelijkheden die later kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om dit te herdenken worden van 4 tot en met 11 november allerlei activiteiten georganiseerd.

De Kristallnacht was een door de nazi's georganiseerde actie (pogrom) -gericht tegen de Joodse bevolking- in de nacht van 9 op 10 november 1938. In heel Duitsland werden Joden en hun bezittingen aangevallen. Er werden 1400 synagogen in brand gestoken en gesloopt. Ongeveer 7500 winkels en bedrijven van Joden werden vernield. Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Het werd de brandweer verboden om de branden te blussen. 1400 Joden lieten het leven. Joseph Goebbels (minister van propaganda van de nazi’s) wordt gezien als het brein achter de Kristallnacht.
 
AntiRacismeGroep Tilburg (ARG) en de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) organiseren in het kader van deze 80-jarige herdenking allerlei activiteiten in de week van 4 t/m 11 november.

Het programma:

Zondagmiddag 4 november: lezing door de heer A.J. Bijsterveld over Struikelstenen.  Titel: Kristallnacht 80 jaar later, persoonlijke verhalen en de volgende generaties. 14.00 uur in de Synagoge, Willem II-straat 20 in Tilburg. Toegang gratis.
Dinsdagavond 6 november: 19.30 uur in Cinecitta, Willem II-straat 29, Tilburg, Ruimte-X: film Paper Clips € 7,00 met nabespreking.
Dinsdag 6 november: 3 lezingen door schrijver Martine Letterie en illustrator Rick de Haas van het boek "Kinderen met een ster" op Basisschool Panta Rhei in Tilburg voor groep 7/8.
Vrijdagmiddag 9 november: 14.00 uur film Paper Clips bij Heyhoef Cinema, Kerkenbosplaats 1, Tilburg (Reeshof) € 5,00 met nabespreking.
Vrijdagavond 9 november: in De Boemel, Burg. Brokxlaan 8-76, Tilburg optreden van Klezmerband Scheepskameel.
Zaterdagavond 10 november: 20.00 uur film Paper Clips bij Heyhoef Cinema, Kerkenbosplaats 1, Tilburg (Reeshof) € 5,00 met nabespreking.
Zondagmiddag 11 november: wandeling m.m.v. de stadsgidserij langs struikelstenen en Joods Tilburg. Aanvang 13.30 uur; verzamelen in het Vrijheidspark aan de Bisschop Zwijsenstraat; kosten 4,-- p.p.; aanmelden info@stadsgidserij.nl (tel: 06-48262711) vóór 4 november.

Verder de hele week: mogelijkheid tot rondleidingen in de Synagoge (vooraf opgeven: excursie@ljgbrabant.nl)
Drie weken rondom Kristallnacht is er een posterexpositie met een selectie van posters van de AntiRacismeGroep in de gang van Theater de Nieuwe Vorst, Willem II-Straat 49, 5038 BD Tilburg

Boekhandels Gianotten Mutsaers en Livius de Zevensprong besteden aandacht aan Kristallnacht d.m.v. boekentafels en/of etalages.

Middelbare scholen en religieuze organisaties zijn aangeschreven met het verzoek om in deze week het onderwerp ter sprake te brengen.

Verlopen

Datum en tijden

Zondag 4 november 2018 t/m 11 november 2018

Locatie

Verschillende locaties

Geplaatst door

Liberaal Joodse Gemeente

Zoeken op Erfgoed Tilburg