Fiera del Suono - Ontdek de kunsten van de kermis in een 3D geluidsexperience

Door Dropstuff Media 12 juli 2023
Tentoonstelling
Impressie Entreepoort Waar Bezoekers Een Headset Krijgen Uitgereikt Net Buiten Stadsbalkon
Foto: Impressie entreepoort Fiera del Suono waar bezoekers een headset krijgen uitgereikt

Op het Stadsbalkon van de LocHal in Tilburg wordt tijdens de Tilburgse Kermis een bijzondere nieuwe attractie gepresenteerd, namelijk een kermis van geluiden! In de bijna-zestig-meter-lange-ruimte staan grote kleurrijke opblaasbare abstracties van kermisattracties waar je via locatie gestuurd geluid de geschiedenis van de kermis kunt horen.

Hier beleef je hoe de kermis gedurende eeuwen een plek was waar vele kunstvormen als live theater en dans voor een breed publiek toegankelijk waren, maar ook nieuwe technologische uitvindingen als fotografie, de stoommachine, elektriciteit en virtuele werkelijkheden voor het eerst werden gepresenteerd. De kermis als broedplaats van creativiteit en innovatie.

Een waarzegster neemt je vanuit een glazen bol mee op reis door de tijd waar geluiden van artiesten, circuspaarden, draaiorgels en achtbanen je naar de toekomst leiden. Met behulp van een locatie gestuurd audiosysteem via koptelefoons én een audioscape van maar liefst zestig speakers en subwoofers wordt een uniek landschap van geluiden gevormd. Afhankelijk van de plek waar je bent, hoor je steeds een ander deel van het verhaal.

Makers, musea en onderzoek

Fiera del Suono is een project van mediakunst-collectief DROPSTUFF MEDIA in samenwerking met Stadsmuseum Tilburg, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en studentengroepen van de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool Utrecht en Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg.

Dit project vindt plaats in het kader van het landelijke ontwikkelprogramma ‘Innovatielabs’, waarbij partijen uit de culturele en creatieve sector actuele opgaven onderzoeken. Onderdeel van InnovatieLabs is dat projecten gedurende twee jaar continu worden doorontwikkeld in een proces van ontwerpen, presenteren, evalueren en verder ontwikkelen.

Fiera del Suono richt zich op het ontwikkelen van nieuwe manieren om (erfgoed)collecties en creatieve verhalen dichter bij een breder publiek te brengen. Audio is daarbij de laatste jaren een steeds prominenter medium en nieuwe technologische vindingen bieden steeds meer mogelijkheden om daarbij gelaagdere en meer ‘onderdompelende’ ervaringen te creëren. De collecties van Beeld en Geluid, Regionaal Archief Tilburg en particuliere audioverzamelingen leveren geluidsmateriaal voor het project. Ook zijn nieuwe fragmenten ingesproken door onder meer Hetty Heyting, Saskia Temmink, Elisa Beuger en Paul Disbergen.

Studentengroepen van de drie deelnemende hogescholen hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van de storyline en zullen in het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 publieksonderzoek en voorstellen voor ontwerpaanpassingen doen. Na de eerste experimentele editie in Tilburg reist deze auditieve kermis verder naar andere locaties in Nederland. Zo zal tijdens de voorjaarsvakantie van 2024 het project gepresenteerd worden bij Beeld en Geluid in Hilversum.

Kermisstad Tilburg

De Tilburgse kermis is met meer dan een miljoen bezoekers jaarlijks een van de grootste publieksevents van Nederland. De stad biedt daarmee een bijzondere context om Fiera del Suono in première te laten gaan in het spectaculaire gebouw van de nieuwe Bibliotheek De LocHal, net naast het Centraal Station en vlak naast de kermis.

Ook zijn er Tilburgse kunstenaars betrokken zoals Peter Hofland (75) die jarenlang talloze Tilburgse geluiden verzamelde, waaronder die van de kermis. De jonge Tilburgse kunstenaars-componisten Yannick Verhoeven (32) en Brian Oomens (25) dragen bij aan de geluiden voor de soundscape en is de spelregie onder leiding van de acteur Thomas de Bres (50), die opgroeide in Berkel-Enschot.

Fiera del Suono is te bezoeken van 21 tot en met 30 juli 2023, 11.00 -17.00 uur in de LocHal op het Stadsbalkon.

Verlopen

Datum en tijden

21 tot en met 30 juli 2023, 11.00 -17.00 uur

Locatie

Bibliotheek LocHal, op het Stadsbalkon
Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg

Geplaatst door

Dropstuff Media

Zoeken op Erfgoed Tilburg