Expositie “Herbestemmen van kerken “ in het Peerke Donders Paviljoen

Door Peerke Donders Paviljoen 22 februari 2018
Tentoonstelling
Helmond Speelhuis Interieur 1 Lijst

In het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg Noord is in de midden ruimte een nieuwe tijdelijke tentoonstelling ingericht. Het onderwerp van deze expositie met indrukwekkende foto’s is het herbestemmen van Brabantse kerken die aan de eredienst zijn onttrokken. De tentoonstelling wordt zondag 4 maart om 14.00 uur geopend.

Ter gelegenheid van de opening geeft dr. Wies van Leeuwen om 14.15 uur een lezing over de verdwenen kerken van Brabant. Wies van Leeuwen is een autoriteit op het gebied van de architectuur en de geschiedenis van kerken. Vorig jaar publiceerde hij een succesvol boek over de verdwenen kerken van Brabant. Sinds 1800 zijn in Brabant maar liefst ruim 450 kerken gesloopt.
Zowel de lezing als de tentoonstelling zijn gratis te bezoeken.

De wisseltentoonstelling is tot stand gekomen in een samenwerking tussen het Peerke Donders Paviljoen en de Brabantse Hoeders. Op initiatief van deze laatste organisatie is op 26 november 2017 de eerste Brabantse Open Kerkendag gehouden. De expositie in het Peerke Donders Paviljoen komt voort uit deze Brabantse Open Kerkendag.

Op de tentoonstelling zijn ruim 40 foto’s te zien van kerkgebouwen die aan de eredienst zijn onttrokken. Van diezelfde gebouwen worden de interieurs getoond van de herbestemming. Kerken hebben een andere bestemming gekregen als bijvoorbeeld theater, hotel, woning, wijkcentrum, dorpshuis of restaurant. Ook wordt een aantal foto’s getoond van buitenlandse voorbeelden van herbestemming. Deze kan soms behoorlijk extreem zijn, zoals een kerk in Vlaanderen die bewust is geruïneerd.

De Brabantse Hoeders is een organisatie van vrouwen en mannen uit alle delen van de provincie. Zij hebben ooit de Brabant Bokaal van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant gewonnen. Jaarlijks organiseren ze samen een Brabant-breed en vernieuwend cultureel project. De Brabantse Open Kerkendag vorig jaar was bedoeld om de Brabanders te betrekken bij de toekomst van de honderden kerkgebouwen, hetzij in voortgezet gebruik als godshuis, hetzij met een andere bestemming.

Het Peerke Donders Paviljoen is gevestigd aan het Peerke Donders Park 3 in Tilburg. De openingstijdens zijn woensdag – en zondagmiddag van 13.00 – 17.00 uur en voor groepen op andere tijden op afspraak. Onlangs is de vaste tentoonstelling over leven en werk van de bekendste Tilburger volledig vernieuwd. 

Verlopen

Datum en tijden

woensdag – en zondagmiddag van 13.00 – 17.00 uur

Locatie

Peerke Donderspark 3 in Tilburg

Geplaatst door

Peerke Donders Paviljoen

Zoeken op Erfgoed Tilburg