Een park voor de komende eeuw

Door Heemkundekring Tilborch 24 januari 2019
Lezing
2019 02 Spoorpark Impressie B Spoorpark Kruit Kok Landschapsarchitecten Lr
Foto: Illustratie KruitKok Landschapsarchitecten.

Komende zomer wordt het Spoorpark in de Spoorzone feestelijk geopend. In dit nieuwe stadspark op het voormalige Van Gend & Loos terrein ontmoeten geschiedenis, natuur en cultuur elkaar. Voorafgaand aan de opening geven Esther Kruit en Jacqueline Moors op 21 februari een lezing over de totstandkoming ervan, wat de belangrijkste inrichtingsaspecten zijn geweest en de bijdrage die het Spoorpark zal gaan leveren aan de stad Tilburg.

Een groene vallei, een bloemweide en een speelveld worden afgewisseld met waterpartijen, urban sports, een T-huis en een uitkijktoren. Een spoorrails verwijst naar het vroegere Bels Lijntje en wandelpaden verbinden al deze eyecatchers met elkaar. Het nieuwe Spoorpark belooft iets bijzonders te worden, een park met allure. De plek waar tot voor kort dagelijks treinen rangeerden, wordt een levendige plek voor jong en oud, waar het hele jaar door reuring zal zijn.


Burgerinitiatief
Nadat de gemeente Tilburg het voormalige Van Gend en Loosterrein (VGL-terrein) aankocht, werden er volop plannen gemaakt om dit 10 hectare grote gebied in te vullen. Uit meer dan 80 inzendingen werd een selectie gemaakt, waarna de gemeente akkoord ging met één van de burgerinitiatieven. Vervolgens reden 2700 vrachtwagens met zand af een aan om het Spoorpark zijn nieuwe vorm te geven.

Over de sprekers
Esther Kruit is landschapsarchitect bij bureau Kruit|Kok Landschapsarchitecten en als zodanig betrokken bij het parkontwerp. Jacqueline Moors is ontwerper openbare ruimte bij Blom & Moors en ontwierp de inrichtingselementen zoals bankjes en poorten.

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 21 februari 2019 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20:00u Einde: (circa) 21:00u Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat). Na de lezing start de Algemene Ledenvergadering van Heemkundekring Tilborch.

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg