Digitale wandeling door militair legerkamp in Rijen

Door Heemkundekring Tilborch 24 februari 2018
Lezing
Legerkamp Rijen

Op donderdag 15 maart geeft archeoloog Jan Roymans een lezing over het militaire oefenkamp van Koning Willem II in Rijen. Hij neemt u mee op een digitale wandeling tussen de soldaten en hun onderkomens in de tijd van de Tiendaagse veldtocht.

De Tiendaagse Veldtocht, de laatste aanvalsoorlog van Nederland, volgde op de Belgische Opstand in 1830. Gedurende deze strijd om de Belgische onafhankelijkheid, die uiteindelijk resulteerde in Nederland, België en Luxemburg, bevonden zich veel manschappen en legeronderdelen in onze streken. Een van de verzamelplekken was een groot tentenkamp in Rijen, waar het leger zich voorbereidde op een oefening of de oorlog. 

Zo’n 13.000 mensen, militairen en burgers lieten hun sporen in het veld na. Naast zichtbare zijn er ook – althans voor de leek – veel onzichtbare sporen achtergebleven. Jan Roijmans maakt ze weer zichtbaar. Aan de hand van satellietbeelden laat hij de plaatsen zien waar ooit de soldaten en officieren verbleven. 

Dan veranderen de nietszeggende aarden wallen, verhogingen en kuilen in het hedendaagse landschap in kookkuilen en funderingen voor legertenten. ‘De digitale verbeelding van een reusachtig militair kamp destijds op de hei’, aldus Jan Roijmans. Aan de hand van filters die zijn geprojecteerd op gedetailleerde satellietfoto’s worden hoogteverschillen op microniveau in het land zichtbaar.

Verlopen

Datum en tijden

Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20:00u Einde: (circa) 22:00u Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.

Locatie

Meer informatie

U hoeft zich niet vooraf aan te melden

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg