​Eardly van der Geld vertelt op tentoonstelling in Peerke Donders Paviljoen

Door Peerke Donders Paviljoen 18 januari 2023
Lezing
Eardly Van Der Geld

In het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg-Noord geeft Eardly van der Geld op zondag 29 januari om 14.00 uur een lezing over de geschiedenis van de slavernij in Suriname, de Nederlandse Antillen en de relatie met Nederland. De Goirlenaar, accountant van beroep, maakt zich al veertig jaar sterk voor de strijd tegen ongelijkheid en racisme. Hij was een van de drijvende krachten achter het Slavernijmonument dat op 1 juli 2022 in Tilburg werd onthuld.

De in 1958 in Willemstad, Curaçao, geboren Eardly van der Geld is een groot kenner van het slavernijverhaal en hij kan daar inhoudelijk sterk over vertellen. De lezing wordt gegeven in het kader van de tentoonstelling over slavernij zoals die momenteel is te zien in het museum van  Peerke Donders. Het is de enige expositie over slavernij in Zuid-Nederland. Het belang daarvan wordt onderstreept door de belangstelling die deze tentoonstelling trekt, niet in de laatste plaats van leerlingen van basis- en middelbare scholen. Op de tentoonstelling wordt het verhaal over slavernij verteld vanuit een Tilburgse invalshoek en dat maakt het beter toegankelijk. 

Slavernij is momenteel een van de belangrijkste maatschappelijke thema’s, zeker sinds de Nederlandse regering excuses heeft aangeboden. Met name in Tilburg is het belangrijk om aandacht te hebben voor slavernij omdat in deze stad veel nazaten wonen van tot slaaf gemaakten. In 2018 was Tilburg de eerste stad in Brabant met een viering van Keti Koti.

Net als bij het slavernijmonument was Eardly van der Geld een van de mensen die zich voor de viering van Keti Koti in Tilburg heeft ingezet. Vanuit deze betrokkenheid vertelt hij het verhaal over slavernij met als doel de kennis erover te vergroten. Eardly van der Geld is onder meer voorzitter van het Wereldpodium, van de Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg en van tafeltennisvereniging LUTO. In 2012 publiceerde hij de roman Curaçaos Bloed. Het boek handelt over integratie, tolerantie en over hoe de slavernij doorwerkt tot in de huidige tijd. Eardly van der Geld is gehuwd en vader van drie kinderen. In 1958 kwam hij naar Tilburg om economie te studeren aan de Tilburgse Universiteit.

Het bijwonen van zijn lezing op zondag 29 januari is gratis en biedt tevens de gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken. Een onderdeel daarvan is een documentaire waarin de hoofdrol wordt gespeeld door leden van de familie Tilburg, nazaten van tot slaaf gemaakten die na hun vrijmaking de familienaam Tilburg aannamen. In deze documentaire komt ook Eardly van der Geld aan het woord. Bezoekers krijgen gratis een door Paul Spapens geschreven boekje over slavernijverhalen zoals die in Tilburg worden verteld.  

Kom op tijd voor een goede plaats, de zaal is open vanaf 13.00 uur. Wegens de aanhoudende regen is het parkeerterrein niet te gebruiken en wordt aangeraden de auto aan de kant van de Pater Dondersstraat te parkeren. 

Adres: Peerke Donders Paviljoen, Peerke Donders Park 3, 5011 XL TILBURG (adres voor TOMTOM: Pater Dondersstraat 20, Tilburg)

Verlopen

Datum en tijden

zondag 29 januari vanaf 14.00 uur

Locatie

Peerke Donders Paviljoen, Peerke Donders Park 3, 5011 XL TILBURG

Geplaatst door

Peerke Donders Paviljoen

Zoeken op Erfgoed Tilburg