De Tilburgse Peaky Blinders

Door Heemkundekring Tilborch 31 augustus 2023
Lezing
2023 08 29 Tilburgse Peaky Blinders
Foto: Omslag van het boek ‘De Tilburgse Peaky Blinders’

Op 21 september geeft Alex van Dongen een unieke inkijk in het leven van een Tilburgse smokkelaarsfamilie. Een verhaal over vier generaties ‘Kwak’ Verhagen die berucht waren vanwege hun gewelddadige reputatie.

Tilburg is een stad die zich al decennialang kenmerkt door een uitgebreide onderklasse. Een deel van deze onderklasse overleeft door smokkel, stropen, diefstal, venten en soms het gebruik van een mes of pistool. Het valt op dat deze vorm van overleven vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. Hoe komt dit? 

Kwak
Kort voor 1900 vestigt Kees Verhagen (1859-1934) zich in Tilburg. Hij wordt de stamvader van de Tilburgse familie Verhagen die bekend wordt met de bijnaam ‘Kwak’. De verhuizing naar de opkomende industriestad betekent in dit geval geen verlossing uit de armoede. De familie scharrelt de kost bij elkaar en ‘die van Kwak’ worden al snel beruchte smokkelaars met een gewelddadige reputatie.
 
Held
Drie van de vier zoons van Kees Verhagen sterven door politiegeweld. De vierde, Toon Verhagen, wordt in 1944 de held van Tilburg. Hij zorgt dat de geallieerde beschietingen stoppen en leidt zo de bevrijding van de stad in. Even wordt hij gevierd, maar al snel is de naam Verhagen weer synoniem met smokkel.

Alex van Dongen
Is schrijver en socioloog. Hij onderzocht het reilen en zeilen van de Tilburgse onderwereld in de twintigste eeuw. Welke smokkelperiodes zijn er te onderscheiden in de afgelopen 120 jaar? Hoe kwam men in de verschillende periodes rond en welke maatregelen werden hiertegen genomen? En wat was het gevolg hiervan voor de familie Verhagen? Alex bestudeerde archieven, maar laat ook de mensen zelf aan het woord in zijn boek ‘De Tilburgse Peaky Blinders’, waarvan inmiddels een tweede en aangevulde herdruk is verschenen.

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 21 september 2023 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) Einde: 22.00 uur Niet leden betalen € 5,- entree. Koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg