Congres Mariadevotie

Door De Hasseltse Kapel 28 mei 2019
Symposium
Foto 12 04 19 22 40 54Sm
Foto: Interieur van de Hasseltse Kapel

In de Hasseltse Kapel in Tilburg wordt op donderdag 12 september 2019 een congres gehouden voor beheerders en/of eigenaren van kapellen en pelgrimsoorden in Brabant. Het doel is samen te onderzoeken hoe dit voor Brabant zo belangrijk religieus erfgoed nu en in de toekomst behouden kan blijven.

Het congres met als titel ‘De toekomst van de Mariadevotie in Brabant’ begint om 10.00 uur en eindigt om uiterlijk 15.00 uur. Aan het congres kunnen maximaal 75 personen deelnemen. Opgeven is daarom noodzakelijk en kan via activiteiten@hasseltsekapel.nl. De organisatie is in handen van de Hasseltse Kapel en Kapel OL Vrouw ter Nood.

Brabant is rijk gezegend met honderden kapellen en een behoorlijk aantal pelgrimsoorden. De beheerders/eigenaren stellen alles in het werk om ze zowel materieel als immaterieel hun bezit in prima staat te houden. De kapellen en de pelgrimsoorden trekken nog steeds veel bezoekers. Soms lijken ze wel populairder dan ooit. Maar er zijn ook serieuze zorgen: Hoe worden deze kroonjuwelen van de volksdevotie in stand gehouden? Wie draagt er straks zorg voor? Hoe blijven in de toekomst mensen naar de kapellen en de pelgrimsoorden komen? Hoe blijven die in de belangstelling staan? Blijft de rol en betekenis dezelfde? Of moet meer aansluiting worden gezocht met de sterk veranderde samenleving? Al deze vragen komen aan bod tijdens voordrachten en lezingen door specialisten op het gebied van het materiële en immateriële volksgeloof, gebouwen, subsidies en dergelijke. Na afloop wordt een aanzet gegeven tot een structurele samenwerking tussen beheerders en eigenaren van kapellen en pelgrimsoorden. De bedoeling is samen sterk te zijn in het behoud van dit erfgoed in Brabant.

Deelname aan het congres is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Deelnemers krijgen de lunch en een boekje met de teksten van de lezingen aangeboden.

Het precieze programma van het congres wordt later bekend gemaakt. Ben je geïnteresseerd, geef je nu dan al op!

Verlopen

Datum en tijden

Donderdag 12 september van 10.00 tot 15.00 uur

Meer informatie

Opgeven is noodzakelijk om deel te nemen aan het congres

Geplaatst door

De Hasseltse Kapel
Kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood

Zoeken op Erfgoed Tilburg