Bijen houden: geen traditie, wel erfgoed

Door Heemkundekring Tilborch 26 oktober 2022
Lezing
2022 11 17 Bijen Pb Mabel Amber Via Pixabay
Foto: Imker in actie (Foto: Mabel Amber, via Pixabay)

Op 17 november 22 september geven imker Berry Jansen en zijn vrouw Monique een lezing over het leven van de honingbij en de imker. Aan de hand van een aantal video’s en het proeven van honing (die ook te koop wordt aangeboden) krijg je alles te horen over dit eeuwenoude beroep.

Bijen houden is hot. Het past uitstekend in de drang om de natuur te beleven. Naast het kweken van je eigen groenten en fruit hoort ook het houden van bijen in dit plaatje. Maar bijenhouden is geen appeltje-eitje. Veel beginnende imkers haken af omdat ze de tijdbesteding onderschatten. Berry is echter een doorzetter: hij beoefent de hobby al ruim veertig jaar. 


Erfgoed
Het verzamelen van bijenhoning is mogelijk al zo oud als de mensheid. De Egyptenaren hielden bijen in keramieke buizen, de Grieken ontwikkelden een voorloper van de bekende bijenkorf. In Nederland speelde de korfimkerij nog tot de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol, tegenwoordig worden deze vooral uit nostalgische overwegingen ingezet.

Niet alleen het leven van de honingbij zelf komt aan de orde tijdens de lezing, maar ook de activiteiten van de imker door het jaar heen. Ook zal Berry een inkijkje geven in het doen en laten van insecten die gelijktijdig met bijen actief zijn zoals de hommel, wesp, et cetera. Daarnaast zullen hij en Monique materiaal van de imker tonen dat tijdens het imkerjaar gebruikt wordt. Bezoekers aan de lezing mogen echte bijenhoning en andere honingproducten proeven. Honing kan ook gekocht worden (€ 5,00 per pot van 450 gram, graag contant betalen!)

Over de spreker
Berry Jansen is gepensioneerd leraar en al ruim veertig jaar imker. Hij is lid van de ‘Vereniging voor bijenteelt St. Ambrosius Oisterwijk’. Hij merkte dat hij rustig werd van de bijen: “Zoals menig dier en mens houden ook bijen van rust. Zolang je rustige bewegingen maakt, accepteren ze je in hun nabijheid.” Volgens Berry zijn mensen en bijen van elkaar afhankelijk: “We hebben elkaar nodig. Daarom kijkt een bijenhouder naar de natuur en naar zijn of haar bijen en acteert daarnaar. Wachten doen ze niet.”

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 17-11-2022 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) Einde: (circa) 22.00 uur Niet leden betalen € 5,- entree. Koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat).

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg