Beiaardier Janno Den Engelsman bespeelt Tilburgse beiaard tijdens opening cultureel seizoen

Door Vrienden van de Beiaard 28 augustus 2019
Concert
Janno Den Engelsman

Op zaterdag 7 en zondag 8 september 2019 staat het hele centrum van Tilburg weer bol van de optredens en concerten gedurende De Opening, de start van het nieuwe culturele seizoen in Tilburg. Het is een voorproefje van wat het nieuwe seizoen gaat brengen, én een mooie presentatie van de Tilburgse podiumkunsten van nu. Wat de Tilburgse beiaard betreft, is het gastbeiaardier Janno Den Engelsman die op zondag 8 september de klokken van de beiaard bespeelt.

Janno speelt op 8 september het tweede van in totaal vier concerten (getiteld: de September Songs). Hij brengt sonates van Bach en Haydn ten gehore, die de kleine, heldere klokken alle recht aan doen en enkele karakterstukjes van de Franse klassieke componist Claude Balbastre, waaronder een heuse ‘Cannonade’. Daarnaast kiest hij resoluut voor de populaire muziek: van de evergreens uit ‘The Sound of Music’ tot nummers van David Poltrock (lid van de rockband De Mens) en Coldplay. Met de zuiderse lichtheid van Albeniz’ Prelude laat hij de laatste klokkenklanken in de septemberlucht oplossen.

Beiaardier Janno Den Engelsman studeerde orgel, klavecimbel en kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium. Na deze studie volgde hij privélessen bij de organist Liuwe Tamminga in Bologna. Hij won prijzen op orgelconcoursen in Leiden (1996) en Nijmegen (2002). In 2006 werd hem voor zijn muzikale werkzaamheden de Sakko Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren toegekend. Na het behalen van het Master-diploma in 2007 aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort, volgde hij aanvullende beiaardcursussen bij Geert D’hollander. Van 2009 tot 2013 was hij bestuurslid van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging (NKV). Hij concerteerde onder meer in de Verenigde Staten en Polen. Als beiaardier speelde hij bij het Festival Oude Muziek in Utrecht. Janno is organist-titularis van de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom en stadsbeiaardier van Middelburg, Bergen op Zoom en Zierikzee.

Maar er zijn nog meer concerten te horen op andere zondagen in september. De beiaardier die op 1 september aftrapt met een concert is de Tilburgse stadsbeiaardier Carl Van Eyndhoven.  Op 15 september bespeelt Wim Van den Broeck samen met zijn dochter Elien Van den Broeck de Tilburgse klokken. De Utrechtse stadsbeiaardier Fiebig Malgosia sluit de September Songs-reeks af op zondag 22 september. Alle concerten beginnen om 15.00 uur ‘s middags.

Meer informatie is te lezen op de website van de Tilburgse Beiaard.

Verlopen

Datum en tijden

Zondag 8 september vanaf 15.00 uur (maar ook op 1, 15 en 22 september zijn er concerten)

Locatie

Heikese Kerk, Stadhuisstraat 6 5038 VA Tilburg

Geplaatst door

Vrienden van de Beiaard

Zoeken op Erfgoed Tilburg