Theaterproductie Helga Deen in voorbereiding

Door Piet van Eijkeren 19 april 2019
Nieuws
Knipsel
Foto: Helga Deen zoals zij op de voorkant van het boek staat

Momenteel wordt een theaterproductie voorbereid over Helga Deen. Dit gebeurt in de aanloop naar 2020, het jaar waarin herdacht wordt dat Europa 75 jaar geleden bevrijd werd van de Duitse overheersing. Het stuk dat gebaseerd is op het boek ‘Dit is om nooit meer te vergeten’, uitgegeven in 2007 onder redactie van Regionaal Archief Tilburg, gaat in het voorjaar van 2020 in première.

De tekst wordt geschreven door Piet van Eijkeren die ook de productie en regie voor zijn rekening neemt. De acteurs zijn Sabine Maes, William van Dijk, Joris Donders en zangeres Eva Emmen die naast acteren ook liederen van Schumann ten gehore zal brengen.

Op basis van het dagboek en de brieven uit 1943 die de kern van genoemd boek vormen, wordt in de voorstelling een beeld geschetst van de Joodse Helga Deen en haar geliefde, de Tilburgse kunstschilder Kees van den Berg. Het is de geschiedenis van een prille liefde die in de kiem wordt gesmoord: kort nadat deze twee jonge mensen elkaar leerden kennen en beminnen, werd Helga op transport gesteld en vermoord in vernietigingskamp Sobibor.

De voorstelling zal een aanvulling zijn op wat er in Tilburg aan deze Joodse vrouw al herinnert: er is een Helga Deenplantsoen met standbeeld in de Willem-II straat en uiteraard is er het boek met dagboekfragmenten en de brieven. De theaterproductie hoopt een extra bijdrage te leveren aan de herinnering aan Helga Deen en wil zowel ouderen als jongeren ertoe aanzetten strijdbaar te blijven tegen het nog steeds opkomend nazisme.

Geplaatst door

Piet van Eijkeren

Zoeken op Erfgoed Tilburg