Subsidie Erfgoed Tilburg
Door Stadsmuseum Tilburg 20 juni 2018Een kranslegging ter herinnering aan het slavernijverleden, een audio-dansvoorstelling over het gebruik van Tilburgse bodem en de herbouw van de kapel O.L.V. van de Goede Duik: het zijn drie projecten waar Erfgoed Tilburg een financiële bijdrage aan leverde.
Aandacht voor het gedeelde koloniale verleden is van belang in een toenemende interculturele samenleving. Het bevorderen van dialoog bij de Keti-Koti viering en wederzijds respect en het vieren van vrijheid wordt gewaardeerd. Nieuwe doelgroepen maken kennis met de tradities van ‘nieuwe’ gemeenschappen in Tilburg. Op zondag 1 juli 2018 wordt er voor het eerst een krans gelegd in het Vrijheidspark ter gelegenheid van Keti Koti: een jaarlijks terugkerende Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij.
Eveneens vernieuwend is de dansvoorstelling van ‘Vloeistof’ die de Tilburgse grond en bodem als uitgangspunt wil nemen voor een dansvoorstelling waarin audiofragmenten worden gebruikt. Het is een vernieuwende vorm om het publiek in aanraking te brengen met aspecten uit de Tilburgse geschiedenis. Daarnaast zet de voorstelling aan tot denken. ‘Nieuwe’ Nederlanders, zoals bijvoorbeeld Marokkanen, hebben een traditie om de overledenen in het land van herkomst te begraven. Hun kinderen hebben echter eerder een band met Tilburg, de stad waarin ze geboren zijn en opgegroeid. Thuisland of Tilburgse bodem?
Voortbouwend op de traditie van Bedaux en Tilburgse kunstenaars is er het initiatief om de Kapel O.L.V. van de Goed Duik te herbouwen met authentieke materialen zoals boomstammetjes en leisteen op een besloten plek in Stadsbos013. Nieuw is de intentie om deze oude traditie en Mariadevotie te wijden aan contemplatie en bezinning in de huidige hectische samenleving. Daarbij werden leerlingen van OBS De Blaak betrokken bij de nieuwe vormgeving van de kapel.