Red de torenklok

Door Heemkundekring Tilborch 25 juni 2019
Nieuws
2019 04 11 Luidklokken Zijn Een Verrijking Voor Onze Cultuur
Foto: Peter van Gestel bij de voormalige klokkenstoel van de Sint Anna kerk (Korvel)

Werkgroep ‘De Torenklok’ is een onderdeel van Heemkundekring ‘Tilborch’. Aanjager van de werkgroep is Peter van Gestel, niet alleen een ervaren klokkenluider maar ook expert op het gebied van luidklokken. Aangezien hij op dit moment het enige lid van de werkgroep is, zoekt hij versterking.

De werkgroep richt zich op het behoud van luidklokken. Een van de activiteiten is het organiseren van zogenaamde ‘seculiere luidingen’, dat wil zeggen buiten de kerk om. Denk aan het inluiden van feesten als Bevrijding, Koningsdag of de Tilburgse kermis. Maar ook het luiden van de zware rouwklok tijdens Dodenherdenking behoort ertoe. Dit kortstondig luiden van klokken blijkt bij veel Tilburgers goed aan te slaan.

Stille klokkenroof
Daarnaast wil de werkgroep zoveel mogelijk klokken redden van de ondergang. Een ‘stille klokkenroof’, noemt Peter het verdwijnen van dit auditieve erfgoed na het sluiten van een kerk. Klokken worden het zwijgen opgelegd door ze uit de toren te verwijderen, waarna ze soms omgesmolten worden. In een ander geval wordt een luidverbod opgelegd vanwege andere belangen, zoals het plaatsen van antennes in de toren. 

Korte geschiedenis van luidklokken
En dat terwijl luidklokken in een eeuwenoude traditie passen. Van oudsher roepen klokken mensen op om positief in beweging te komen. De bekendste vorm is waarschijnlijk de oproep tot gebed door de kerken. Maar al veel langer geleden werden klokken geluid op feestdagen, feestelijke evenementen en calamiteiten. Ook de herkomst van de uurslag dateert al van vele eeuwen geleden. Daarmee zijn klokken ook nog eens de meeste duurzame muziekinstrumenten die we kennen. 

Oproep
Ken je mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn om werkgroep ‘De Torenklok’ te ondersteunen? Of heb je tips voor de werkgroep om zijn doelen te verwezenlijken? Meld je dan bij Peter van Gestel (detorenklok@gmail.com). Zo hopen we dit zowel materiële als immateriële erfgoed te behouden. Wil je meer zien van de werkgroep, zoek dan op YouTube onder ‘werkgroep de torenklok’.

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg