Out with the old and in with the new?

Door Gemeente Tilburg 2 november 2021
Nieuws
Villa Dennenhaghe

Gaat het oude eruit voor het nieuwe? Zeker niet! Tilburg is volop in ontwikkeling. Maar naast enthousiast bouwen aan het nieuwe, koesteren we ook het oude. Want Tilburg staat barstensvol mooi erfgoed!

Het koesteren van het ‘oude’ doen we bijvoorbeeld door panden aan te wijzen als gemeentelijk monument. Waarom? Omdat veel van deze oude panden van ‘cultuurhistorisch belang’ zijn. Of bijvoorbeeld omdat ze grote ‘architectuurhistorische waarde’ hebben. Allemaal waar. Maar bovenal vertellen de gemeentelijke monumenten het verhaal van de stad. Hoe Tilborch met omliggende gehuchten (zelfs ver in de 18e eeuw nog!) uiteindelijk een stad werd met bijna een kwart miljoen inwoners. Met het aanwijzen van panden als gemeentelijk monument koesteren we dus ons verleden, maar blijft het ook onderdeel van onze toekomst.

Behouden we alles? Nee. Dat kan ook niet. Om het verhaal van de ontwikkeling van de stad, dorpen en buitengebied te illustreren vullen we de collectie gemeentelijke monumenten aan. Dat doen we op zo’n manier dat tijdlagen, perioden, gebieden en typologieën goed vertegenwoordigd zijn. Gemeentelijke monumenten zijn dus niet alleen maar hele oude gebouwen binnen de cityring. Het is zelfs niet altijd een gebouw.

Maar villa Dennenhaghe (1886) aan de Koningshoeven (zie foto) is dat wel. De villa en koetshuis hebben nu de beschermde status van gemeentelijk monument en zijn een goed voorbeeld van hoe de Tilburgse elite zich aan het einde van de 19e eeuw vestigde aan de uitvalswegen van de stad. Deze elite was niet zelden betrokken bij de textielindustrie. Zo ook Caspar Houben, eigenaar van een wolververij. Houben gaf fotograaf-architect Edouard Fremau de opdracht om villa’s te bouwen aan de Koninghoeven voor hem en zijn familie, waarvan villa Dennenhaghe er één is. De Belgische architect Fremau ontwierp ook de bioscoop Cinecitta en de synagoge aan de Comediestraat (nu Willem II- straat).

Dat deze villa nu de status heeft van gemeentelijk monument is mede te danken aan Heemkundekring Tilborch, stichting het Cuypersgenootschap en Erfgoedvereniging Bond Heemschut. Zij dienden het verzoek voor een beschermde status als gemeentelijk monument aan bij het college van B&W. Dit pareltje aan de rand van de stad blijft dus behouden.

Geplaatst door

Gemeente Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg