Ambachtelijk schilderwerk Goirkese kerk

Door Gemeente Tilburg 3 januari 2018
Nieuws
Goirkese Kerk L Scholten Copyright Beeld Werkt

Met het restauratieproject om de oorspronkelijke schilderingen in de Goirkese kerk weer terug te brengen, won Leo Scholten de Nationale SchildersVakprijs 2017. Scholten bracht het rijk gedecoreerde kerkinterieur terug in de staat waarin het meer dan honderd jaar geleden werd opgeleverd. De restauratieschilder uit Huissen leidt een eenmansbedrijf maar zijn projecten voert hij uit met teams van deskundige vakgenoten en leerlingen van gespecialiseerde opleidingen.

Eind 2017 werd Scholten uitgeroepen tot winnaar van de schildersvakprijs 2017. De manier waarop hij muurschilderingen in de Goirkese kerk in Tilburg heeft aangepakt viel zowel bij de jury als publiek in de smaak. De oorsprong van de schilderingen gaat terug tot 1885, het jaar waarin de Tilburgse fabrikant H. Eras en Zonen een zilveren jubileum vierde. Het bedrijf dat gevestigd was aan de Goirkestraat was in 1860 begonnen. Uit dankbaarheid schonk de fabrikant een bedrag van drieduizend gulden om 'het huis Gods te beschilderen en te polychromeren',  zo schrijft Joost van Hest in de publicatie 'O, prachtig huis!'. De Goirkese kerk in Tilburg: geschiedenis, bouw en inventaris (Tilburg 2015).

De veelkleurige beschilderingen verwezen naar de middeleeuwse architectuur. De Brabantse kunstschilder P.N. van den Boer (1846-1926) kreeg de opdracht voor het schilderwerk. Deze had al ervaring met 'polychromie' in zowel de oude Korvelse kerk als die van het Heike. Echter, aan het begin van de twintigste eeuw werd de kerk opnieuw beschilderd en ging de veelkleurigheid verloren.

Dankzij het deskundige restauratiewerk van Leo Scholten is het negentiende-eeuwse schilderwerk weer bijgewerkt. 'O, prachtig huis!' Ga het eens bewonderen als u in de buurt bent.

Geplaatst door

Gemeente Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg