Meubels van jonge makers te zien op drie religieuze plekken
Door Gemeente Tilburg 14 juni 2021Studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten hebben op drie religieuze plekken in Tilburg, Berkel-Enschot en Biezenmortel zelfgemaakte meubels geplaatst. De werken staan er t/m Open Monumentendag op 11 en 12 september.
Bij de geplaatste meubels hoort een serie podcasts die te beluisteren is op de site kloosterwaarden.nl.
De werken, de zogenoemde ‘tijdelijke interventies’, staan in Stadspark Oude Dijk, in de Trappistinnentuin bij Ons Koningsoord in Berkel-Enschot en bij de Franciscuskapel op Landpark Assisië in Biezenmortel. Het idee en de uitvoering is van de studenten: Aïsha Dingemans, Sophie Hoogmoet, Lisa Machielse en Isis Peene. Ze kregen begeleiding van Jacqueline Moors, Anne Parlevliet, Jesper Wijnhoven en Martijn Honselaar. De gemeente werkt aan dit project mee in het kader van het Brabants Kloosterjaar.
Schommelstoel
In Stadspark Oude Dijk, ooit deel van de kloostertuin van de Congregatie van de Zusters van Liefde, staat een schommelstoel: symbool voor de balans tussen samenwerking en individuele verantwoordelijkheid van de zusters. Bezoekers kunnen tijdens het schommelen luisteren naar de verhalen van de zusters.
Biechtstoel
Op het grasveld in de Trappistinnentuin bij het nieuwe dorpscentrum Ons Koningsoord in Berkel-Enschot staat een moderne ‘biechtstoel’: symbool voor ontmoeting en gesprek. In de buurt van deze stoel staan krukjes. Bezoekers kunnen op een krukje in de buurt van de biechtstoel in alle rust genieten van de stilte bij de monumentale beuk. De krukjes verwijzen naar de trappistinnen van abdij Koningsoord die de krukjes zelf jaren gebruikten. De podcast begeleidt de bezoekers van het nieuwe winkelcentrum naar de stoel en krukjes in de tuin.
Bidstoelen
In de kring met 5 ‘bidstoelen’ aan de voet van de Franciscuskapel op Landpark Assisië in Biezenmortel kunnen verhalen worden gedeeld: tussen bewoners onderling en tussen bewoners en bezoekers. In de podcast zijn ook verhalen over het Landpark te horen. De stoelen verbeelden de saamhorigheid en gemeenschapszin in het Landpark. Landpark Assisië ligt aan het Kloosterpad, dat speciaal is ontwikkeld voor het Jaar van het Brabantse Kloosterleven.
Brabants Kloosterjaar
2021 is uitgeroepen tot Brabants Kloosterjaar. Dat wordt o.a. gevierd met allerlei feestelijke activiteiten, boeken, exposities, een wandelpad langs vijftig kloosterplekken en speciaal kloosterbier. Meer informatie over het jaar op de site Brabantskloosterleven.nl
Kunstloc Brabant ondersteunde dit project in het kader van De Kunstopdracht, een intensief talentontwikkelingstraject voor jonge Brabantse makers, die de kans krijgen in opdracht te werken in het publieke domein. Het project is naast de gemeente ook mogelijk gemaakt door Fontys Hogeschool voor de Kunsten, de Provincie Noord-Brabant, de Congregatie van de Zusters van Liefde, Ons Koningsoord en Landpark Assisië.