Kessels Museum één jaar op nieuwe locatie

Door Kessels Muziek 18 juli 2023
Nieuws
Kessels Museum 2023
Foto: Een jongen bezoeker in het Kessels Museum in het Huis van Muziek

Het 'nieuwste' museum van Tilburg bestaat één jaar op de huidige locatie! In het Kessels Museum word je meegenomen in de historie van de voormalige muziekinstrumentenfabriek van Mathieu Kessels en zonen. Dit museum voor jong en oud, is een eye-opener. De moderne opstelling over deze bijzondere geschiedenis maakt een bezoek uitdagend.

Op 1 juli 2022 opende het Kessels Museum de deuren in het Huis van Muziek aan de Stationstraat in Tilburg en sindsdien mochten ze al veel bezoekers verwelkomen. Het museum maakte een mooie ontwikkeling door naar professionalisering met dank aan onder andere de enorme inzet van alle vrijwilligers. Het team breidde flink uit. Ook werd een mooi educatief programma voor basisscholen samengesteld. Het is een fantastische uitdaging de verrijkende en verbindende kracht van muziek bereikbaar en beleefbaar te maken voor een breed publiek; van specialist en muziekkenner tot gezinnen met kinderen en schoolgroepen. En dat op een manier die passend is in Tilburg Muziekmakersstad.

Ben je er nog niet geweest? Heb je het authentieke deel uit zowel het cultureel als industrieel Tilburgs erfgoed nog niet gezien en beleefd? Breng dan zeker een keer een bezoek aan het Kessels Museum.

Het is de collectie die is overgebleven van de muziekinstrumentenfabriek Kessels, dat oorspronkelijk op de plek van het huidige Spoorpark stond. De moderne opstelling maakt een bezoek uitdagend. Je ziet er tal van instrumenten en oude machinerie. Bijzonder is ook het KidsMuziekLab. Experimenteren met de klanken en zelf de mogelijkheden van instrumenten ontdekken; het is dé ruimte waar kinderen al heel jong kennis kunnen maken met uiteenlopende manieren om muziek te maken. Met een muzikale speurtocht kunnen zij door het museum struinen én in een workshop een eigen instrumentje maken.

Heb je zin in een praatje of heb je vragen over instrumenten? Stel ze aan de medewerkers in het Reparatie-atelier, waar muziekinstrumenten worden hersteld en onderhouden. En om je bezoek af te ronden neem je een leuke herinnering mee uit de museumwinkel. Tot ziens!

Geplaatst door

Kessels Muziek

Zoeken op Erfgoed Tilburg