Glasmozaïeken van het entree station worden hersteld

Door Gemeente Tilburg 16 mei 2018
Nieuws
Glasmozaiek Station Restauratie
Foto: Reparatie glasmozaïeken. Foto Dirk van Alphen

Veel mensen zijn er al talloze malen ongemerkt aan voorbijgelopen: de glasmozaïeken bij de voormalige entree van het station. In mei 2018 worden ze ter plekke gerestaureerd. Het werk zal een paar weken in beslag nemen.

De mozaïeken werden in 1965 vervaardigd door de Bredase kunstenaar Piet Buijs en stellen vertrekkende en aankomende passagiers voor die door diagonale lijnen een suggestie geven van beweging en snelheid, passend bij de ingang/uitgang van het station. Het werk is gemaakt in het kader van de "1 procent regeling". Er werd wel verwacht dat de voorstelling begrijpelijk was en bijdroeg aan het gemeenschapsgevoel.

Bij het herstel door de Bredase restaurateurs Raymund Bervoets en Constant van der Heijden worden ontbrekende glasstukjes op maat gesneden en opnieuw ingepast. Beschadigingen worden weer gerepareerd.

Het station met zijn markante kroepoekdak en ontworpen door architect Koenraad van der Gaast, werd in 2015 een rijksmonument als één van de honderd belangrijkste naoorlogse gebouwen van Nederland.

Geplaatst door

Gemeente Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg