Gezocht: Tilburg tattoos

Door TijdLab 24 november 2022
Nieuws
Header Website Tilburg Tattoos Stadsmuseum
Foto: Tilburg tattoo

Stadsmuseum Tilburg en Regionaal Archief Tilburg zijn op zoek naar tatoeages die de trots op (iets van) de gemeente Tilburg laten zien. Een tattoo is voorgoed, de drager zal er bewust voor gekozen hebben om de trots op de stad of dorp in een tattoo vast te leggen op de huid. Het museum en archief zoeken deze tatoeages voor een expositie die in 2023 in het TijdLab in de Bibliotheek LocHal te zien is. Een belangrijke rol in die expositie is weggelegd voor de dragers en hun Tilburgse tattoos.

Die tattoo kan een afbeelding, een woord of een getal zijn waarmee je je woonplaats eert. Bijvoorbeeld over iets van sport, maar ook een Tilburgs persoon, een plek of een gebeurtenis kan erin verbeeld zijn. Het gaat over de gemeente Tilburg, dus ook mensen met een tatoeage waarin Berkel-Enschot, Udenhout of Biezenmortel wordt verbeeld, kunnen zich opgeven! 

De dragers van deze tatoeages worden professioneel op de foto gezet. En daarnaast wordt een kort filmpje van deze mensen gemaakt, waarin ze hun verhaal bij de tattoo vertellen. Waarom die tattoo? Hoe lang zit-i er al? Zijn ze er nog steeds blij mee? Worden ze er wel eens op aangesproken? 
Deze foto's en filmpjes vormen een onderdeel van een tentoonstelling, die van maart t/m mei 2023 te zien zal zijn in het TijdLab in de LocHal. Deze expositie, met als titel Huid en Haar, wordt gemaakt door Stadsmuseum Tilburg, Regionaal Archief Tilburg en de Bibliotheek LocHal. De Verjaardag van Tilburg op 18 april 2023 wordt extra feestelijk gevierd! 

De foto’s en filmpjes worden na de expositie opgenomen in de beeldcollectie van Regionaal Archief Tilburg, veilig bewaard voor de toekomst. Mogelijk is het voor het eerst dat een archief een tatoeage-collectie aanlegt, die de trots op de gemeente verbeeldt.

Mensen die zich op willen geven, sturen een mail met hun naam, telefoonnummer en een foto van de tattoo naar tijdlab@bibliotheekmb.nl. Graag ook daarbij in het kort het verhaal bij de tattoo. Aanmelden kan tot en met 1 december. Uit de aanmeldingen wordt een selectie gemaakt, zodat in de expositie een mooi gevarieerd beeld getoond kan worden. De opnamedagen voor de foto's en filmpjes van de tattoos en hun dragers zijn op twee zaterdagen in januari. Vanaf maart zijn de beelden te zien in de expositie in het TijdLab in de Bibliotheek LocHal. 

Geïnteresseerden die eerst wat meer informatie willen ontvangen, kunnen contact opnemen met Tamira Waszink, programmamaker van het TijdLab. Dat kan via tijdlab@bibliotheekmb.nl.
Of kijk op www.stadsmuseumtilburg.nl voor extra informatie. Daar verschijnt vanaf februari 2023 ook meer informatie over de expositie Huid en Haar. 

Geplaatst door

TijdLab

Zoeken op Erfgoed Tilburg