Erfgoedprojecten krijgen subsidie in ronde voorjaar 2019

Door Erfgoed Tilburg 13 februari 2019
Nieuws
Trappistinnenabdij O L V Van Koningsoord Te Berkel Enschot 604563
Foto: Trappistinnenabdij O.L.V. van Koningsoord te Berkel-Enschot.

Voor erfgoedprojecten in Tilburg is subsidie beschikbaar. Drie keer per jaar zegt Stadsmuseum Tilburg die toe aan ingestuurde projectaanvragen. Het Stadsmuseum krijgt via gemeente Tilburg een budget om te besteden aan het erfgoed van de stad. Een adviescommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de koepelorganisatie Erfgoed Tilburg, beoordeelt de aanvragen. In de ronde van voorjaar 2019 kwamen er verrassende projecten voorbij. We noemen er hier een paar.

De Molukse gemeenschap is 55 jaar in Tilburg. In 1964 werden de eerste Molukse gezinnen in Tilburg ondergebracht. In de maanden maart en april nemen drie generaties van de Molukse gemeenschap deel aan workshops in Vincents Tekenlokaal. De resultaten zijn later te zien in het TijdLab in de LocHal. Op 30 mei organiseert de Molukse gemeenschap een culturele dag in de Spoorzone.  

Een tweede aanvraag is van Bob Driessen / Expolab die een video-installatie ontwikkelt waarin oud-medewerkers van de NS Werkplaats hun verhaal vertellen. Door deze installatie krijgt de Spoorzone een persoonlijk gezicht. Driessen maakt een tafel waar bezoekers foto’s op leggen. Vervolgens begint er een videoportret met het persoonlijk verhaal achter de desbetreffende foto. Over hoe Hans, Marloes leerde kennen, maar ook hoe Jan ‘s nachts in zijn eentje door het spoorpand zwierf om junks en inbrekers te zoeken.   

Stichting Straat, Factorium Podiumkunsten en Stadsmuseum Tilburg bundelen de krachten en organiseren in de maand september een cultureel evenement in Berkel-Enschot. Betrokkenen daarbij zijn Ons Koningsoord, ondernemers, culturele instellingen, verenigingen, gidsen, historici en uiteraard de bewoners. Het programma ‘Groeten uit Berkel-Enschot’ bevat componenten zoals een boek, expositie, theater en dans en een spetterend slotweekend. 

In samenwerking met Het Zuidelijk Toneel organiseert Rozemarijn Romeijn een Tilburgs ‘Theater na de Dam’. Jongeren verdiepen zich samen, onder leiding van twee theatermakers, in de geschiedenis van hun stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De jongeren interviewen ouderen uit de stad over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling. De theatermakers zetten in op een zo divers mogelijke groep jongeren – zowel in leeftijd, spelervaring als afkomst (etnische diversiteit). Daarnaast is het project voor ouderen die nu in (regio) Tilburg wonen. Ook bij hen is diversiteit van belang zodat ook verhalen van de Tweede Wereldoorlog buiten Europa verteld en gehoord worden. Het motto is: Één wereldoorlog, meerdere perspectieven.

Gefeliciteerd aan degenen die de subsidie toegekend hebben gekregen. We kijken uit naar de resultaten van de projecten.

Nieuwe initiatieven voor subsidie Erfgoed Tilburg? De volgende termijn voor het indienen van een subsidie-aanvraag sluit op 31 mei. Stuur een bericht naar info@erfgoedtilburg.nl of kijk op erfgoedtilburg.nl/subs... voor meer informatie.

Geplaatst door

Erfgoed Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg