Erfgoedlunch op 9 juli 2025
Door Erfgoed Tilburg 16 juli 2025
Op woensdag 9 juli 2025 kwamen circa 20 erfgoedpartners uit de gemeente Tilburg bij elkaar om ideeën uit te wisselen, elkaar op de hoogte te houden en elkaar om input te vragen. Ook was het een kennismaking met elkaar. Stadsmuseum Tilburg was de initiatiefnemer van deze erfgoedlunch, die gehouden werd in de Kazernehof 75.
We noemen een paar van de organisaties die aanwezig waren:
- Stichting Marketing Tilburg, een organisatie die zich inzet om meer mensen voor Tilburg te laten kiezen. Dat doen ze o.a. door de platforms intilburg.com (met verhalen) en infointilburg.com (met aanbod van wat er te doen is). De slogan: sociaal x experimenteel = creatie.
- Tilburg met Bink, voor stadswandelingen op maat.
- Werkgroep De Torenklok (van Heemkundekring Tilburg), zij hebben met Open Monumentendag een flink programma in de Goirkese Kerk.
- Stichting 30 juli-1 juli, organiseren dialoogtafels en wandelingen langs de sporen van koloniaal verleden in Tilburg.
- Dutch Pipes & Drums, zij bestaan alweer 72 jaar en zijn de oudste doedelzak vereniging op het Europese vastenland.Vereniging Leefbaarheid Hasseltplein, die zich inzet tégen de bedreigingen rondom het plein en vóór het behoud van het karakter.
- KS Broekhoven (Katholieke Sportclub Broekhoven), de voetbalclub uit de wijk waarover Jan Vorstenbosch een boek aan het schrijven is. Voor het begeleidende publieksprogramma kreeg Vorstenbosch subsidie van Erfgoed Tilburg.
- Kunstenares Tine van de Weyer richt samen met de eigenaar van Hotel Centraal de kamers in met kunstenaars uit de periode van De Stijl. Voor elke kamer is er een maquette. Het is work in progress, maar vele kamers zijn al klaar en te huur.
- Museum Onder d’n Hooizolder in Berkel-Enschot is een gemeentelijk monument uit 1870. Er zijn objecten te zien van 1899 tot 1970.
- Miranda van de Mortel maakt educatieve producten over erfgoed. Je kunt het kopen bij o.a. de winkel Info in Tilburg op het station.
- Joost Werkhoven geeft rondleidingen langs monumentale bomen in Tilburg. Hij deed onderzoek naar tuinarchitect Springer (die o.a. het Wilhelminapark ontwierp). Daarvoor bezocht hij het Springer archief in de Wageningen Universiteit. In de volgende editie van het Erfgoed Magazine Tilburg verschijnt een artikel van Joost over bijzondere bomen- en struikenborders om de voormalige gemeentewerf in Stappegoor. Hij merkt dat op de Kaart Monumentale Bomen een mooi instrument is, maar dat de naamgeving van bomen niet altijd klopt.
Een laatste nieuwtje kwam van het huidige hoofd Stadsmuseum Tilburg: het museum gaat op zoek naar een nieuw hoofd. Petra Robben, die de functie al jaren vervult, gaat over een paar jaar met pensioen en wil het nieuwe hoofd graag goed inwerken. Het museum zoekt een samenwerker tussen de erfgoedpartners in de gemeente, iemand die het contact met de gemeente graag opzoekt en een verkenner op het gebied van immaterieel erfgoed. Meer weten over de functie? Kijk op de site van Stadsmuseum Tilburg.