27 oktober: Klokkenluiden vanwege bevrijding en geboortedag Peerke Donders

Door Werkgroep De Torenklok 13 oktober 2017
Nieuws
Werkgroep De Torenklok

Werkgroep de Torenklok, onderdeel van Heemkundekring Tilborch, treft voorbereidingen voor festiviteiten rondom 27 oktober Bevrijdingsdag. Eén van de activiteiten is het feestelijke luiden als begin van de grote feestdag.

Werkgroep de Torenklok is een voorstander van het seculiere klokkenluiden en wil dat dit op officiële en officieuze feestdagen een traditie wordt. Na overleg met de Gemeente Tilburg is besloten om op 27 oktober 2017, de geboortedag van Peerke Donders, de kerkklokken in Tilburg (Broekhoven en Heike) op twee momenten te luiden. Een middagluiding als feestgelui (na de uurslag van 12:00 gedurende tien minuten) en een avondluiding (na de uurslag van 21:00 gedurende vijf minuten).

Het tweede moment is omtrent Bevrijdingsdag op 4/5 mei, met een rouwluiding (grootste klok Heikese kerk) om 19:02 uur na twee minuten stilte, gedurende vijf minuten. Dit als herdenking aan de gevallenen en als inleiding op de bevrijding. Op Bevrijdingsdag zelf is er weer een middagluiding en een avondluiding in beide kerken.

Werkgroep de Torenklok wil het weer luidbaar maken van kerkklokken stimuleren. Dit feestelijke geluid behoort immers tot ons erfgoed. Vanwege het seculiere karakter kan het voor alle Tilburgers een bijzondere beleving zijn!

Geplaatst door

Werkgroep De Torenklok

Zoeken op Erfgoed Tilburg