Zomerwandelingen Stadsgidserij Tilburg

Door Stadsgidserij Tilburg 21 juni 2018
Wandeling
28 Koningshoeven Vk
Foto: Buitenverblijf Koningshoeven

In de zomermaanden juli en augustus organiseert Stadsgidserij Tilburg een wekelijkse dinsdagavondwandeling. Maar liefst 9 weken op een rij kunt u mee op ontdekkingstocht door onze mooie stad! Hieronder het overzicht voor juli. U kunt voor elke wandeling reserveren via onze website www.stadsgidserij.nl. Onder “agenda” vindt u informatie over de rondleidingen en de mogelijkheid online te reserveren.

WILLEM II WANDELING 3 JULI vertrekpunt standbeeld WII Heuvel

Uiteraard mag onze koning zelf  de spits afbijten. In de voetsporen van Willem II wandelen we  op dinsdagavond 3 juli  door het centrum en staan we stil op alle plaatsen waar hij herinneringen voor ons heeft achtergelaten. De Lancierskazerne, het standbeeld en het paleis komen natuurlijk zeker aan bod,  maar ook vrouwke Van Hest, Guus Hersmus en het lievelingspaard Wexy maken hun opwachting. Want er valt uiteraard  nog veel meer te vertellen over “onze”  koning die  hier vrij kon ademen en zich zo gelukkig voelde in zijn geliefde stad Tilburg. Totdat hij er zijn laatste koninklijke adem uitblies.....!

CENTRUM-WEST WANDELING 10 JULI vertrekpunt vooringang Centraal Station

Het centrum van Tilburg lijkt zich steeds meer uit te breiden. Niet voor niets hebben we daarom op dinsdagavond 10 juli een Centrum-West wandeling op ons programma staan. Vanaf het station nemen we u mee langs de westkant van ons stadshart. Langs mooie historische plekken. Zo wandelen we langs het “dure” Pollethoekske  aan de Spoorlaan, langs de plek waar eens de Noordhoeksekerk stond met het beroemde verhaal van Marietje Kessels en langs het ”oude”  Odulphuslyceum. Om vervolgens via het kerkhof aan de Bredaseweg te eindigen op de plek waar eens de eerste films in Tilburg werden vertoond.

MISDAADWANDELING 17 JULI vertrekpunt: achterkant Paleis Raadhuis

Wie van een spannend avondje Tilburg houdt, moet zeker meelopen met de misdaadwandeling die op dinsdagavond  17 juli op de rol staat. Tijdens deze tocht komen we al snel tot de ontdekking dat in Tilburg niet iedereen altijd een lieverdje is geweest. Op heel wat pleinen en straten gebeurden ooit dingen die het daglicht niet goed konden verdragen. Niet voor niets hebben we er daarom maar een avondwandeling van gemaakt. We nemen u mee naar verhalen en overblijfsels van gebeurtenissen die in Tilburg lange tijd het gesprek van de dag waren. Wees op uw hoede!!!

HASSELT-WANDELING  24 JULI vertrekpunt: Vóór MFH De Poorten (vroegere kerk)

Wie Hasselt zegt, zegt natuurlijk direct Hasseltse kapel, maar er ligt veel meer  geschiedenis  voor het oprapen in die hele oude Herdgang van Tilburg. Daar in het noordwesten van de stad stond immers niet voor niets het kasteel van Tilburg. Maar natuurlijk pikken we ook de Tongerlose hoeve met de Tiendschuur en passant even mee.  Denk trouwens niet dat het daar in ‘den Hasselt’  altijd pais en vree is geweest. Berucht zijn de verhalen van ‘de Hasseltse Schuit’.  Kortom: Voor iedereen die van  het gedraai en gejoel op de Tilburgse kermis even genoeg heeft, een ideale kans om op dinsdagavond 24 juli een historisch stukje van de stad wat beter te leren kennen.

KONINGSHOEVEN WANDELING 31 JULI vertrekpunt: parkeerplaats bij de voormalige oude Rijksweg richting Eindhoven naast het Bastion hotel

Van het noordwesten van Tilburg (Hasselt) verhuizen we een week later op dinsdag 31 juli helemaal naar het uiterste zuidoosten van de stad. Daar doet de naam Koningshoeven ongetwijfeld al vermoeden dat  koning Willem II er wel  iets mee te maken moet hebben. Maar dit gedeelte van Tilburg biedt veel meer verrassende ontdekkingen. De overgebleven fabrikantenvilla ‘s lijken te wijzen naar een al vroeg bloeiende industrie hier aan de oevers van de Leij. En over water gesproken. Natuurlijk loopt ook het Wilhelminakanaal alweer bijna honderd jaar door dit gedeelte van Tilburg. Een kanaal dat  wat verderop ook de geheel vernieuwde wijk Jeruzalem aandoet. Dit stadsdeel pakken we dus mooi even  mee. Kortom het is  meer dan de moeite waard om op  een  zomerse dinsdagavond – met een gids in de buurt-eens rustig door dit stukje Tilburg heen te lopen.

Verlopen

Datum en tijden

Iedere dinsdagavond op een andere locatie in de stad. De wandelingen starten telkens om 19.00u en duren tussen anderhalf en twee uur.

Contact

Alleen in gevallen dat u niet over internet beschikt, kunt u bellen met Stadsgidserij: 06 482 62 711. De kosten bedrage

Geplaatst door

Stadsgidserij Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg