Virtuele wandeling 'In de Sporen van De Stijl'

Door De Stijl @ Tilburg 31 mei 2022
Wandeling
Esther Porcelijn En Serge Van Duijnhoven
Foto: Esther Porcelijn en Serge van Duijnhoven

Op 2 juni wordt om 19.30 uur de virtuele wandeling 'In de Sporen van De Stijl' gelanceerd met optredens van performer Serge van Duijnhoven en Tilburgs stadsdichter Rodgairo Dalnoot. In deze poëtisch-theatrale vertelling voeren de performers Serge van Duijnhoven en Esther Porcelijn geïnteresseerden op virtuele wijze langs plekken in de Tilburgse binnenstad waar de voormannen en -vrouwen van wat later De Stijl zou worden, elkaar ontmoetten en spraakmakende plannen voor de toekomst smeedden.

Via QR-codes wordt deze bijzondere episode uit de Tilburgse geschiedenis op 7 plekken ontsloten. De wandeling is zowel individueel als in groepjes te lopen, maar kan ook via de website www.destijltilburg.nl worden bekeken. Tijdsduur ca. een à anderhalf uur.

Vanaf 2 juni is de folder met de QR-codes via www.destijltilburg.nl te downloaden. De fysieke brochure is tevens op tal van plaatsen in Tilburg verkrijgbaar. Ook bierviltjes voorzien van een QR-code, binnenkort in tal van cafés in de binnenstad te vinden, leiden naar de vertelling.
De lanceringslocatie is het voorterrein van café-restaurant RAW, onder de gloed van het op 18 april onthulde aforisme. Iedere geïnteresseerde is uitgenodigd erbij aanwezig te zijn.

Inmiddels is het ruim een maand geleden dat onder grote belangstelling het in ledlicht gegoten aforisme van Antony Kok, De wereld van heden raast door in dada’s voetspoor, aan de stad Tilburg werd overgedragen. Voorafgaand aan de feitelijke ‘onthulling’ was er, op die 140ste geboortedag van Kok, 18 april, in de LocHal een interessant programma.

Stadscomponist Mathijs Leeuwis componeerde speciaal voor de gelegenheid een muziekstuk dat straks in de omgeving van het aforisme beluisterd kan worden. Dichter en performer Serge van Duijnhoven maakte grote indruk met een aantal gedichten die een minder bekende kant van Kok belichtten.
Na een wervelende toespraak van wethouder Marcelle Hendrickx blies, inmiddels buiten, burgemeester Weterings het kunstwerk licht in.
Met dit landmark heeft Tilburg niet alleen een permanente herinnering aan een illustere episode uit haar geschiedenis - 1914/1915 – toen de internationaal befaamde kunstbeweging De Stijl hier door Theo van Doesburg en Antony Kok geconcipieerd werd. Ook verwijst het aforisme op filosofische wijze naar het hier en nu. 

Het lichtkunstwerk werd mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Tilburg, de Provincie Noord-Brabant, CuPuDo, NS, ProRail, Rien van Linschoten BV, voormalig wethouder economie en ruimtelijke ordening Berend de Vries, de Erven Kok, Tivolifonds, Citymarketing Tilburg, Fonds Zabawas, het Spiegelglasfonds, Het Boekenschop, Wijkraad Theresia en talrijke crowdfunders.

Met bijzondere dank aan de leden van het Comité van Aanbeveling van DS@T.

Bekijk alvast een voorproefje van de wandeling 

Kijk voor actuele informatie op www.destijltilburg.nl

Verlopen

Datum en tijden

2 juni wordt om 19.30 uur: lancering van de wandeling.

Locatie

Geplaatst door

De Stijl @ Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg