Verleden en heden van de Tilburgse kermis

Door TijdLab 16 juni 2022
Lezing
Tlb023000078 001
Foto: Tilburgse Kermis 1989. Fotograaf Multivision & Partners, Tilburg. Collectie Regionaal Archief Tilburg

In de maanden juli en augustus 2022 gaan we zwieren en zwaaien in het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg)! Het verhaal van het ontstaan, het heden en de toekomst van de Tilburgse Kermis wordt verteld. Er is een mini-expositie met foto’s en voorwerpen en twee botsauto’s en een mooi programma met drie lezingen.

Het programma en de expositie in het Tijdlab is ontstaan in nauwe samenwerking met de gemeente Tilburg. Naast de kermisattracties wil de gemeente meerdere partijen en gebieden rondom het kermisterrein betrekken om zo een completer en gevarieerder "Kermis-event" te laten ontstaan. Om op die manier bezoekers meer te bieden in bijvoorbeeld de Spoorzone, Piushaven, Dwaalgebied en Besterd.

Op 12 juli is er een lezing van Karel Loeff over de kermis en kermiscultuur, geschiedenis, heden en toekomst van de kermis in Nederland.

Op 20 juli is er een lezing van Henk Werk 'Snoeperijen op de kermis; historie, ontstaan en ontwikkelingen'. Henk is een nazaat van kermisreizigers. Zijn Groningse voorouders reisden gedurende ruim honderd jaar met gebakkramen waar ze poffertjes, oliebollen, wafels en appelbeignets bakten. Hij bespreekt noga, poffertjes, oliebollen en suikerspin en dat moet natuurlijk geproefd worden!

Op 22, 23 en 24 juli start er vanuit het TijdLab een Nostalgische Kermiswandeling, georganiseerd door de Stadsgidserij Tilburg. Na een inleiding over de historie van de kermis en een bezoek aan de mini-expo in het TijdLab, maak je een rondje over o.a. de nostalgische kermis op het Besterdplein.

Op 2 augustus is er een lezing van Paul Spapens over de geschiedenis van de Tilburgse kermis; de vele interessante facetten en de wezenlijke vraag ‘Hoe kon deze kermis zo groot worden?’.

In het DigiLab kun je je eigen Kermisfoto laten maken voor een green screen. Kies je eigen achtergrond en neem een print mee naar huis als souvenir. In het TijdLab maken we een Wall of Fame met alle foto’s uit het DigiLab.

Praktische informatie

  • Van 1 juli t/m 31 augustus is de mini-expo in het TijdLab te bekijken tijdens de openingstijden van de LocHal.
  • In het DigiLab kun je tijdens de openingstijden van het DigiLab je eigen Kermisfoto laten maken voor een green screen. Kies je eigen achtergrond en neem een print mee naar huis als souvenir.
  • 12 juli 2022: Lezing van Karel Loeff over de kermis en kermiscultuur, geschiedenis, heden en toekomst van de kermis in Nederland.
    19:30 – 21:00 uur - Inloop vanaf 19:15 uur met koffie en thee. Toegang: gratis, maar wel graag aanmelden
  • 2 augustus 2022: Lezing van Paul Spapens over de geschiedenis van de Tilburgse kermis
    19:30 – 21:00 uur - Inloop vanaf 19:15 uur met koffie en thee. Toegang: gratis, maar wel graag aanmelden

De Tilburgse Kermis zelf bezoek je van vrijdag 22 juli tot en met zondag 31 juli 2022.

Het TijdLab is een samenwerking tussen de Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg.

Verlopen

Datum en tijden

Mini-expo van 1 juli - 31 augustus tijdens openingsuren Bibliotheek LocHal Lezingen op 12 en 20 juli en op 2 augustus

Locatie

TijdLab in LocHal Bibliotheek, Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg

Geplaatst door

TijdLab

Zoeken op Erfgoed Tilburg