Tussen Apocalyps en Armageddon

Door Heemkundekring Tilborch 4 oktober 2019
Lezing
2019 10 Tussen Apocalyps En Armageddon Landing Craft 537000 1920

Op 17 oktober kunt u luisteren naar een lezing over het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog. Jan Pieter Six legt uit hoe de gevolgen van de Great War en het Verdrag van Versailles aanleiding waren voor een catastrofe die zijn weerga niet kende. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar Duitsland, Centraal- en Oost-Europa, de politieke ideologieën en de grote depressie van 1929.

Dit nooit meer! Zo dacht men na de Eerste Wereldoorlog, de grootste catastrofe die de mensheid ooit had meegemaakt. Toch brak slechts 21 jaar later de Tweede Wereldoorlog uit. Deze bleek nog véél gruwelijker, met wereldwijd 72 miljoen omgekomen militairen en burgers. Europa gleed van de Apocalyps in 1918 naar Armageddon, het einde der tijden.

Wat ging er mis tijdens de vredesbesprekingen in Parijs in 1919? Waarom kon er na de Great War geen duurzame vrede ontstaan? Wat gebeurde er tijdens het Interbellum met zijn ‘roaring twenties’? Wat waren de oorzaken en gevolgen van opkomende politieke stromingen waarvan de ideologieën mijlenver uiteen liepen? Het mag een wonder heten dat Europa zich na de Tweede Wereldoorlog zo snel oprichtte en dat we nu al zo’n 75 jaar in vrede en welvaart leven. 

Over de spreker
De lezingen van Jan Pieter Six (1948) kunnen zich steevast verheugen in een zeer hoge opkomst. Eerder verzorgde hij presentaties over de Slag bij Waterloo en het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog. Six werkte jarenlang in de verzekeringswereld, onder andere bij Interpolis in Tilburg. Sinds 2010 is hij adviseur in duurzaamheid voor bedrijven. 

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 17 oktober 2019 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75) Aanvang: 20:00 uur Einde: (circa) 22:00 uur Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat).

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg