Tilburg verbeeld in 123 pictogrammen door TilburgsAns

Door TilburgsAns 28 augustus 2019
Presentatie
Ikonen

De pictogrammen in het lettertype TilburgsAns worden aangevuld met drieëndertig nieuwe, onder andere uit de Reeshof en de dorpen Udenhout en Berkel-Enschot. Op 22 september worden deze gepresenteerd in de Heyhoef, het wijkcentrum van de Reeshof.

Op 10 april 2016 werd het lettertype TilburgsAns gelanceerd. Het lettertype, dat geïnspireerd is op het karakter van de stad Tilburg, bevatte naast de gebruikelijke lettertekens maar liefst vijftig pictogrammen van kenmerkende Tilburgse locaties, evenementen, verhalen en woorden. Al gauw dook TilburgsAns overal in de stad op, in woord en beeld. Dat was voor de ontwerpers, Sander Neijnens en Ivo van Leeuwen, reden om een jaar later veertig nieuwe pictogammen aan het lettertype toe te voegen. De in totaal negentig pictogrammen gaven een compact beeld van het erfgoed van de stad.

Toch bleken er enkele hiaten te zitten in dit overzicht; met name de wijk de Reeshof en de dorpen Udenhout en Berkel-Enschot waren ondervertegenwoordigd. Vandaar dat de afgelopen maanden hard gewerkt is aan een uitbreiding van de serie met drieëndertig nieuwe pictogrammen, waaronder ook recente zaken zoals de Sky Mirror, het Spoorpark en de Zandpoort. Deze nieuwe pictogrammen worden op 22 september feestelijk gepresenteerd en zullen vanaf die datum gratis beschikbaar zijn in het font TilburgsAnsIcons123. U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze presentatie in de Heyhoef, het wijkcentrum van de Reeshof. Aanvang 15.00 uur, zaal open vanaf 14.30 uur. 

Taal en identiteit
TilburgsAns is een kunstproject waarin de ontwerpers aan de inwoners van Tilburg een (beeld)taal gaven waarmee ze zich kunnen verbinden aan de stad en aan elkaar. Het lettertype werd met open armen ontvangen. Wie goed kijkt ziet het wekelijks wel ergens opduiken op een poster, in een brochure, bij een expositie, op een etiket of menukaart, in een video of op een website. Gemeente, VVV, horecagelegenheden, ondernemers, sportverenigingen, koren, winkels, erfgoedorganisaties; TilburgsAns is terug te vinden in alle sectoren van de samenleving. De veelzijdigheid van het project komt ook tot uiting in de erkenning die het kreeg door een nominatie voor de Brabantse Erfgoedprijs 2015, een Merit Award 2016 van het Amerikaanse designmagazine Print, de Runner Up prijs van de Social Innovation Award 2017 en de vele lezingen en workshops die verzorgd werden voor gezelschappen, variërend van een Tilburgse basisschoolklas tot een gehoor van 300 mensen tijdens de internationale conferentie TYPO Berlin. 
Uit het onderzoek ‘Denkend aan Nederland’ (2019) van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat de taal door Nederlanders wordt gezien als het meest typerend voor onze identiteit en als de belangrijkste factor die ons verbindt. TilburgsAns laat zien dat een lettertype, de verbeelding van de taal, een middel kan zijn voor burgers om die verbinding praktisch gestalte te geven. 

Verlopen

Datum en tijden

22 september om 15.00 uur (zaal open vanaf 14.30 uur)

Locatie

Wijkcentrum Heyhoef (Reeshof), Kerkenbosplaats 2, 5043 RX Tilburg

Geplaatst door

TilburgsAns

Zoeken op Erfgoed Tilburg