Tijdreis Spoortocht 013 – transformatie Tilburgse Spoorzone 2013-2020

Door Gerdien Wolthaus Paauw 4 juli 2023
Tentoonstelling
Tweeluik Transformatie Stadsheer 2013 2020 Gerdien Wolthaus Paauw 2
Foto: Spoortocht 013 - foto Gerdien Wolthaus Paauw

Van 4 juni tot en met 1 oktober 2023 is in de LocHal in Tilburg een expositie te bekijken van fotografe Gerdien Wolthaus Paauw. Zij maakte van 2013 tot 2020 beelden van de Spoorzone op steeds dezelfde plek.

Op een ijskoude winterdag in 2013 bepaalt fotografisch kunstenaar Gerdien Wolthaus Paauw met enkele medewerkers van Gemeente Tilburg, de twaalf GPS-posities voor een fotodocumentaire over de Spoorzone. De posities liggen verspreid over de Spoorzone in wording: van NS-Plein tot Spoorpark. Op deze posities komt ze jaarlijks terug voor het maken van één opname, steeds met eenzelfde objectief en beeldhoek. Ze fotografeert in weer en wind, met geduld en doorzettingsvermogen, gedurende acht jaar.

Al kijkend maak je trage stappen door de tijd. Je ziet de stedenbouwkundige ontwikkelingen, het samengaan van (industrieel) erfgoed en nieuwbouw. Hoe de Spoorzone wordt omarmd door de stad. We zien de veranderingen onder onze ogen gebeuren. En toch: vraag hoe het er een jaar geleden uitzag, en we weten het niet meer. Het geheugen blijkt onbetrouwbaar. Dankzij fotografie voeden we onze (collectieve) herinnering, worden we ons bewust van onze vergankelijkheid én van de verantwoordelijkheid om een mooie en leefbare stad door te geven aan onze kinderen.

Mensen maken de stad. In de verhalen en de portretten die Gerdien maakte zie je hun passie, lees je over hun kennis en kunde om bij te dragen aan Tilburg, stad met een ziel. Deze fotodocumentaire geeft een uniek beeld van dit bijzondere gebied midden in het hart van de stad.
 
Expositie
Periode: 4 juni tot en met 1 oktober, LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg
De expositie is op 4 juni geopend door Wethouder Bas van der Pol, tijdens de Dag van de Spoorzone.

Stadswandeling Spoortocht013
Ga mee op tijdreis! De website voert langs de twaalf GPS punten waar je de timelapse films kunt bekijken en ziet hoe de Spoorzone is ontwikkeld van 2013 tot 2020. Een paar voorbeelden:

Atelierstraat

LocHal

Polygonale loods

Spoorpark

Op de site zie je er nog veel meer. 

Ook vind je er de portretten en verhalen van 24 bewoners, architecten, bouwers en spoorwegmannen.  

 

Verlopen

Datum en tijden

Te bezoeken zijdens de openingsuren van de Bibliotheek LocHal

Locatie

Bibliotheek Tilburg Centrum, Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg, Nederland

Geplaatst door

Gerdien Wolthaus Paauw

Zoeken op Erfgoed Tilburg